Nr.124
Hilversum, vrijdag 11 juni 2010
EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 24
Vreemde Tralies, woensdag 16 juni, 19.00 uur, Nederland 3
Rogier Schut zat tijdens de eerste serie van Vreemde Tralies vast in Ierland
wegens drugssmokkel. Inmiddels is hij overgeplaatst naar Nederland waar wij hem opzoeken in de gevangenis. Hier zit hij nu in Sittard zijn straf uit. We zoeken hem op in de gevangenis, en we volgen hem tijdens zijn weekendverlof.
Het Familiediner, donderdag 17 juni, 15.15 uur, Nederland 2
Sylvia had altijd een hele goede band met haar drie broers. Ze hadden de grootste lol met elkaar. Toen oudste broer Bert een eigen bedrijf startte, was het ook niet meer dan logisch dat zij, samen met broertje Arie, voor hem kwam werken. Vooraf spraken ze af dat de samenwerking nooit ten koste mocht gaan van de sterke familieband.
Jarenlang ging dit goed. Maar toch liep het fout. De irritaties stapelden zich op en er ontstond ruzie tussen de broers. Zelfs jongste broer André raakte erbij betrokken.
Sylvia staat al een paar jaar tussen de ruziënde broers in en tot overmaat van ramp is vader Teus ernstig ziek. Zijn laatste wens is om zijn familie weer bij elkaar te krijgen. Sylvia stuurt Bert op pad, met een bijzondere missie.
Jong, donderdag 17 juni, 19.00 uur, Nederland 3
Ik heb een verstandelijke beperking
Je hebt een verstandelijke beperking en probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden. Hoe is het als je begeleiding nodig hebt om te kunnen wonen en werken en je ogenschijnlijk simpele dingen soms niet snapt? Manuel volgt twee mensen met een verstandelijke beperking en ontdekt dat hij nog best wat kan leren.
Wouter (23) woont in een woongroep voor jongeren met een verstandelijke beperking. Hier leert hij alles wat hij nodig heeft om uiteindelijk zelfstandig te kunnen wonen. Soms maakt hij fouten en heeft hij begeleiding nodig. Maar hij leert snel en het gaat erg goed met hem. Wouter werkt in een eetcafé in zijn dorp waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Als echte horecaman leert hij Manuel de fijne kneepjes van het vak.
Celeste (25) heeft een verstandelijke beperking maar heeft hierover een heel eigen visie.
Celeste: 'Ik ben meer dan mijn beperking. Ik ben vooral mens!' Ze vindt het niet belangrijk of mensen wel of geen beperking hebben. Ze heeft meer last van hoe anderen haar soms behandelen dan van haar beperking zelf. Geloof speelt een grote rol in haar leven en ze neemt Manuel mee naar haar bijbelclub waar ze op haar eigen manier met het geloof bezig is.
Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 18 juni, 15.00 uur, Nederland 3
Het engelenleger
Elly kijkt verbaasd naar haar bed: Waar is haar schone witte laken gebleven?! Buiten zitten Dop en Kurk op haar laken te picknicken. Nou, eigenlijk doen ze een vechtpartijtje met eten... Van Elly moeten ze haar laken wassen. Geen probleem, in het sop, hupsakee, klaar! Dop en Kurk hangen het natte laken op. Maar dan verschijnt er een vreemde schaduw op het laken....
Checkpoint, zaterdag 19 juni, 9.50 uur, Nederland 3
En of we nog niet genoeg onderste boven hebben gezien. Nee, het kan vandaag nog gekker! De meiden en jongens strijden vandaag om de titel: de beste en stoerste cowboy. We gaan banden opblazen om te onderzoeken wanneer een band uit elkaar knalt en hoeveel decibel dat produceert. Knalt een tractorband harder dan een autoband?
Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.
Nederland Zingt, zaterdag 19 juni, 18.30 uur, Nederland 2
Koor- en samenzang vanuit de Stevenskerk in Nijmegen met het Elspeets Mannen Ensemble olv van Dick van Asselt, samengestelde koren Debarim, Song of Spirit en Lovende stemmen o.l.v. Vincent van Dam en Gospelboulevard olv André Bijleveld. De laatste is zeker geen onbekend gezicht voor de EO. Hij heeft onlangs meegewerkt als jurylid in het programma Korenslag.
Blauw Bloed Extra, zaterdag 19 juni, 19.35 uur, Nederland 2
In deze aflevering van Blauw Bloed Extra een uitgebreid en actueel verslag van hét koninklijke huwelijk van het jaar, namelijk die van de Zweedse kroonprinses Victoria en Daniel Westling. Blauw Bloed Extra brengt die avond een eigen uitzending met achtergronden, een samenvatting van het huwelijk en interviews ter plekke in Stockholm.
Nederland Zingt op Zondag, zondag 20 juni, 9.20 uur, Nederland 1
Dit is de laatste aflevering met Boer Bos, en hierin gaan we kijken naar de duurzaamheid die hij toepast.
Paul Bos steekt zijn nek graag uit voor bijzondere en ecologische projecten. Op zijn fort-boerderij in Aalsmeerderbrug, onder de rook van Schiphol staat alles in het teken van biologische landbouw en duurzaamheid. Energie voor zijn schapenstal wordt opgewekt via een 'urban windmill', een klein windmolentje voor prive-gebruik.
Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.
Verborgen Verhalen, zondag 20 juni, 14.45 uur, Nederland 3
Zonder jou
In de Bijbel staat: 'Je hebt niet een geest van lafheid gekregen, maar van kracht, van liefde en van bezonnenheid', 2 Timotheus 1:7.
Aafke en Ada zijn tweelingzussen. Ze zien er hetzelfde uit, ze hebben dezelfde smaak, ze doen alles samen en binnenkort gaan ze op brugklaskamp. Maar Ada krijgt een ongeluk. Ze komt in een rolstoel terecht Nu moet Aafke zonder haar mondige zus op kamp. Wat blijft er van Aafke over? Een muurbloempje? Een lafbek? Zonder Ada komt Aafke zichzelf keihard tegen.
Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.
Fearfighters, zondag 20 juni, 19.05 uur, Nederland 3
Hoogtevrees
Cindy, Sander en Mascha hebben zo'n erge hoogtevrees, dat zelfs een keukentrapje al te hoog voor ze is. Cindy (21) komt graag bij haar vrienden, maar zij wonen op de 11de verdieping en dat is een groot probleem.
Sander (28) loopt iedere dag een heel eind om op zijn werk te komen, want de stationstrap op Sloterdijk neemt hij absoluut niet. En Mascha (36) gaat graag met haar kinderen wandelen, maar durft de brug voor haar huis al bijna niet over te steken.
In de serie Fearfighters gaan drie kandidaten de ultieme strijd aan met hun fobie. Onder deskundige begeleiding van angst-therapeut Yvette en EO-presentator Manuel Venderbos komen de kandidaten oog in oog te staan met hun grootste nachtmerrie of angst. Wie durft de confrontatie aan?
Wildlife Africa, zondag 20 juni, 19.10 uur, Nederland 2
Buren op de savanne
Elk dier heeft buren. Maar er zijn veel nuances mogelijk in relaties met je buren: dieren kunnen elkaar waarschuwen, helpen, verwonden, geruststellen of beconcurerren. Om maar niet van burenruzies te spreken. Een Afrikaanse arend met een vleugelspanwijdte van ruim twee meter kan de hele buurt terroriseren, en alles wat olifanten doen heeft nadelige gevolgen voor hun buren. Maar wanneer meerkatten bij de drinkplaats zijn, is de veiligheid van gazellen gewaarborgd omdat ze minder vijanden hebben dan de meerkatten. Zij profiteren juist van de waakzaamheid van hun buren. Samenwerking zie je bij termietenheuvels, waar mangoesten vaak met grondeekhoorns samenleven...
God in de Lage Landen, zondag 20 juni, 21.10 uur, Nederland 2
God in het klooster
Een zesdelige documentaire serie, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid, over het verleden én het heden van God in de Lage Landen.
In de tweede aflevering van God in de Lage Landen vertelt presentator Ernst Daniël Smid over de invloed van kloosters op onze samenleving. In het begin van de twaalfde eeuw is het christendom de enige godsdienst van de lage landen. Overal schieten kloosters als paddenstoelen uit de grond. Deze kloosters worden centra van economie en werkgelegenheid.
Norbert van Gennep is een Limburger. Na een bizar voorval trekt Norbert zich in het jaar 1114 terug in een Benedictijns klooster. Maar uit onvrede besluit hij het klooster te verlaten en wordt hij zelf de stichter van een kloosterorde, de Norbertijnen. Met hun strakke leefritme van werken en bidden hebben de monniken ons land vorm gegeven. Zij hebben kanalen gegraven, dijken gebouwd, grond ontgonnen en bij gebrek aan schoon drinkwater zorgden zij voor het schuimend alternatief: bier.
De kloosterlingen volgden de leefregel van hun oprichter. Zo schreef de abt Benedictus een regel voor zijn monniken, die tegenwoordig erg populair is bij managers. Oud CNV-voorzitter Doekle Terpstra heeft op een bijzondere plek en tijd om zich dagelijks te laten inspireren door de regel van Benedictus: de file, in zijn rijdende klooster, de auto.
In het hoge Noorden van Nederland gaan we met curator Ies de Boer op zoek naar de overblijfselen van het grootste, Middeleeuwse klooster van Noordwest Europa in het Groningse Aduard. Dit Norbetijner klooster bezat duizenden hectare land en dreef handel met heel Europa.
Inmiddels sterven de kloosters letterlijk uit, maar in België inspecteert abt Manu van de Abdij van Westvleteren samen met architect Bob van Reeth de bouwwerkzaamheden bij een nieuw klooster, dat de komende vierhonderd jaar stevig overeind moet blijven staan.
Hoedoejijdat.nu, zondag 20 juni, 23.50 uur, Nederland 2
Op de basisschool is het pesten begonnen. In groep 3 ben ik blijven zitten. Ik werd daarom uitgelachen. Omdat ik er graag bij wilde horen, ging ik dingen zeggen zonder erbij na te denken. Dat kwam natuurlijk raar over. Op de middelbare school werd ik juist gepest, omdat ik goede cijfers haalde.
Tegenwoordig houd ik in een groep liever mijn mond. En als ik iets wil zeggen,denk ik er eerst tien keer over na. Als ik uiteindelijk wel iets zeg, komt het er boos of bot uit. Mijn leidinggevende op het werk viel het ook op. Een assertiviteitstraining heeft iets geholpen. Toch blijf ik erg op mijn hoede. Ik zeg eigenlijk alleen maar het hoognodige. Inmiddels ben ik 35 jaar. Hoe kan ik hier nog uit komen?
Deze week gaat Herman Wegter op bezoek bij Simone. Hij heeft tips van een dominee, een coach en een ervaringsdeskundige bij zich. Deze deskundigen hebben zich gebogen over de vraag van Simone en hopen haar met hun adviezen een stap vooruit te kunnen helpen.
In de uitzending krijgt Simone onder andere hulp van een creatief therapeut. Verder krijgt ze de opdracht om op wel hele opvallende manier een statement te maken dat ze er mag zijn.
Ondertussen gaat Mirjam Bouwman op straat op zoek naar mensen die ook de
neiging hebben om conflicten uit de weg te gaan.
Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!
---
Noot voor redactie,
Evangelische Omroep
Evangelische Omroep