Drankafvalproject op school bewijst milieuvoordeel van SodaStream

16/06/2010 10:50

AriesPR

Om de zoveel dagen staan ze mistroostig buiten. De afvalzakken met plastic flessen en blikjes. Ze vragen speciale ophaalrondes, sortering en recyclage. Recycleren is toch goed? Ja, maar minder afval produceren is nog veel beter. Het kan met de frisdrankenmaker van SodaStream, dat spuitwater of frisdrank maakt van je kraantjeswater. De leerlingen van Jill Peeters' vroegere lagere school toonden met het Message in a Box-project hoe gigantisch het verschil wel is. Geena Lisa en Julie Taton staken een enthousiaste groene hand toe.

Jill, Geena en Julie minimaliseren hun drankafval

De vrije basisschool in Putte zag op maandag 14 juni ex-leerlinge Jill Peeters, , even terugkeren. Samen met Geena Lisa en het Waalse TV-gezicht Julie Taton zette ze voor sponsor SodaStream in de verf hoeveel drankafval - lees PET flessen en blik - we wel niet creëren. Nochtans kunnen consumptie en ecologie prima samengaan. Met de SodaStream frisdrankenmakers blijven we genieten van spuitwater en frisdrank, maar creëren we véél minder afval. En mooi meegenomen, gebruikers sparen een pak geld uit.

Message in a Box

Hoeveel spuitwater en limonade drinkt een gemiddeld huishouden? Tijdens de eco-week, van 7 tot 11 juni, brachten de leerlingen van de school hun lege PET-flessen en blikjes mee en dropten deze in de box van 2 op 2m die op de speelplaats staat. Een berg om u tegen te zeggen! Jaarlijks drinken we circa 420 liter per gemiddeld gezin (2,5 personen), op drie jaar is dat 1.260 liter. Drie jaar is ook de levensduur van een speciale SodaStream-fles: één SodaStream-fles staat tegenover meer dan duizend klassieke flessen of hun equivalent in blik. Bij het frisdrankenmakersysteem creëren alleen de kleine siroopflesjes van 375 ml recycleerbaar afval (voor wie limonade drinkt). Maar deze flesjes zijn goed voor 9 tot 12 liter frisdrank. De koolzuurgaspatronen worden hervuld en hergebruikt.

Energie-efficiënte keten

De milieuwinst is nog groter. Mensen hoeven niet meer met auto naar de winkel om flessen, blikken of bakken aan te slepen. Een siroopflesje kan in een handtas, net als de koolzuurgascilinder. De keten van productie is dus korter en efficiënter. Voor klassiek verpakte waters en frisdranken is dat net omgekeerd. Producenten moeten de winkels bevoorraden, consumenten zitten met leeggoed of PMD-afval dat ze moeten recycleren, wat alweer energie kost ... En vergeet niet dat kraantjeswater een heel zuiver en gecontroleerd product is waar gerust meer respect voor mogen tonen. Je CO2-voetafdruk wordt lichter met een drankenmaker, zie wat de leerlingen verzamelden op een week.

Nauwelijks afval, geen energieverbruik en goedkoop

SodaStream frisdrankenmakers zijn compacte apparaten met een koolzuurgascilinder. Met gewoon kraantjeswater maken gebruikers in een oogwenk spuitwater of frisdrank. Daarvoor is keuze uit tal van geconcentreerde siropen, van light cola over energy drinks tot groene thee. SodaStream drankenmakers werken zonder energie te verbruiken. De koolzuurgascilinder spuit de prik gewoon in een zeer stevige fles die zo'n drie jaar meegaat. Volgens recente cijfers van marktonderzoeksbureau Nielsen besparen gebruikers van SodaStream veertig tot zeventig procent op frisdranken en waters, waarmee het schappelijk geprijsde toestel zich zeer snel terugbetaalt.

Message on a Sodabottle

Recent nog lanceerde SodaStream de wedstrijd 'Message on a Sodabottle'. SodaStream daagt kinderen uit een eigen flesverpakking te ontwerpen. Een milieuvriendelijke invalshoek of knipoog geldt als aanbeveling. In de jury zetelen Jill Peeters, Geena Lisa en Julie Taton. Meedoen is altijd een beetje winnen, want alle originele inzendingen verschijnen op www.messageonasodabottle.be. De wedstrijd loopt nog tot 20 juni, met mooie prijzen voor de beste ontwerpen.

Contact

Sabine De Prest

Marketing Manager

E: sabinedp@sodaclub.nl

Persrelaties

ARIES

Martine Baetslé & Martine Van Rumst

Kasteeldreef 76 - 9120 Beveren

T: +32 (0)3 760 16 26 - F: +32 (0)3 760 16 27

Barastraat 173-177 - 1070 Brussel

T: +32 (0)2 560 21 16 - F: +32 (0)2 560 21 99

E: martinevanrumst@ariespr.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel