PERSBERICHT
Foto expositie:
'In Het licht van de crisis'
wegens grote belangstelling verlengd!
Wegens grote belangstelling verlengd!
Foto expositie 'In het licht van de crisis'
In de Van Campenzaal van Museum Flehite is tot 22 augustus een serie bijzondere fotostillevens te zien. De serie, die verwijst naar oud Hollandse spreekwoorden en gezegden, is gemaakt door reclamefotograaf Peete van Spankeren en styliste Monneke Peters. Dat de werken in de Van Campenzaal van het museum te zien zijn, is geen toeval. In deze zaal hangen zeventiende en achttiende-eeuwse tekeningen en schilderijen uit de collectie van Museum Flehite. De hypermoderne fototechniek die gebruikt is, staat in schril contrast met de oude schilderijen en prenten, terwijl het onderwerp van de foto's juist naadloos aansluit bij het werk van oude meesters als Balthasar van der Ast en Matthias Withoos. Daardoor ontstaat een spannende wisselwerking tussen oud en nieuw.
Van de nood een deugd maken
Geïnspireerd door de actualiteit van de financiële crisis, kwamen Van Spankeren en Peters op het idee om de recessie in beeld te brengen. Zo ontstond een serie geënsceneerde foto's getiteld: In het licht van de crisis. De gekozen vorm is die van het klassieke stilleven; de beeldtaal en de belichting verwijzen naar zeventiende-eeuwse schilderijen. Net als de schilderkunst van de oude meesters, worden de fotostillevens van het tweetal gekenmerkt door: raffinement, spanning, schoonheid en een uitgebalanceerde compositie. Door de manier waarop gebruik is gemaakt van licht, roepen de foto's een sfeer van vergankelijkheid en zwaarmoedigheid op. De op oude spreekwoorden en gezegden gebaseerde titels, geven de foto's wel weer een positieve impuls. De verrassende keuzes en combinaties van voorwerpen -sommige uit de collectie van Museum Flehite- geven het werk een onverwachte frisheid.
Spannende wisselwerking
De twaalf fotostillevens zijn te zien in de Van Campenzaal van het museum, waar zich permanent de belangrijkste stukken uit de collectie oude schilderkunst bevinden, waaronder werken van architect-schilder Jacob van Campen. De beschouwer kan zo direct het verband ontdekken tussen de schilderkunst van de zeventiende eeuw, zoals een rijk en gevarieerd stilleven van Balthasar van der Ast of Matthias Withoos, en de eigentijdse, maar historisch georiënteerde fotocomposities. Een spannende confrontatie, die bewijst dat een scherpe scheiding tussen heden en verleden in de kunstgeschiedenis eigenlijk kunstmatig is. Geen hedendaagse kunstenaar, hoe eigentijds diens werk ook oogt, staat volkomen los van het verleden. Elke kunstenaar draagt de artistieke verworvenheden van eeuwen kunstgeschiedenis met zich mee.
////// Einde bericht //////
Rabobank Amersfoort en omstreken is hoofdsponsor van Museum Flehite
Abonneer u op onze digitale nieuwsbrief via
De volgende bedrijven en particulieren ondersteunen Museum Flehite: Hoofdsponsor: Rabobank Amersfoort en omstreken
Zaalpartners: De Alliantie, Familie Van 't Eind, Pot verhuizingen / logistiek, Regardz, Reproka Visuele Communicatie, ROC ASA, Smink Afvalverwerking BV, Welkenhuijsen Kunstmakelaardij, Wolter & Dros, Van Zwol Wijntjes.
Sponsors: Adviesbureau Haver Droeze, De Amersfoortse Verzekeringen, Cees Kamerbeek Fonds, Dierenpark Amersfoort, Enbiun, Gilde Amersfoort, Jonkman Klinkhamer architecten, Keistad mobiele wanden, Ontwikkelingsbedrijf Vathorst, Parthos BV, Real Estate Communication, Reproka Visuele Communicatie, Ristorante San Giorgio, Stadsherstel Amersfoort, Sterk Decoratie, Van Dijk Epe, Van Olst & Van Veen schilders, Velhuizen Beens Van de Castel notarissen, Technica ICT, Uitgeverij Bekking, Waterlijn.
Wilt u ook een bijdrage leveren aan het beheer en behoud van Amersfoorts cultureel erfgoed en aan onze tentoonstellingen over kunst en cultuur, gerelateerd aan Amersfoort? Neem dan contact op met Onno Maurer, hoofd en conservator,
Kip met de gouden eieren slachten