NCRV

Stella's Oorlog

Aangrijpende speelfilm Stellaâs Oorlog over militaire missie Uruzgan met Thijs Römer, Javier Guzman en Maartje Remmers

Woensdag 16 juni
22.30 uur, Nederland 3

Eind mei kwam opnieuw een Nederlandse militair in Uruzgan om het leven. Sinds het begin van de militaire missie in deze Afghaanse provincie zijn al 24 Nederlanders omgekomen. De meeste soldaten overlijden door zgn. IEDâs (bermbommen).

Op woensdagavond 16 juni zendt de NCRV de aangriijpende Telefilm Stellaâs Oorlog uit. Stella staat vierkant achter haar man Jurre wanneer hij vertrekt naar Uruzgan, als militair op vredesmissie. Samen met hun dochtertje zwaait ze hem uit. Natuurlijk houdt ze haar hart vast, maar ze kan bellen en brieven schrijven en pakketjes sturen, zelfs fantaseren over een tweede kind. En die paar maanden zijn immers zó voorbij?

Stellaâs broer Twan is ook in Uruzgan. Tijdens een patrouille komt hij om in een hinderlaag.

Dat is nog maar het begin van Stellaâs nachtmerrie. Jurre komt eerder naar huis - maar hij doet vreemd, is onbenaderbaar en zondert zich af van zijn vrienden. Hulpverlening wijst hij af.

Alles wat voor Stella belangrijk is, gaat schuiven. Wat begon als een vredesmissie verandert in een oorlog. Niet in Uruzgan, maar in de woestijn van Stellaâs doorzonwoning.

In Stellaâs Oorlog spelen onder ander Thijs Römer (Sander), Javier Guzman (Jur), Teun Kuilboer (Twan) en Maartje Remmers (Stella). De film, onder regie van Diederik van Rooijen, was in 2009 met groot succes te zien in de Nederlandse bioscopen.