Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 16 juni 2010

Stapenning UvA voor theoretisch fysicus Sander Bais

Gepubliceerd op 16 juni 2010

Prof. dr. Sander Bais heeft bij zijn afscheid als hoogleraar Theoretische Fysica de Stapenning van de Universiteit van Amsterdam gekregen. Rector Magnificus prof. dr. Dymph van den Boom reikte de penning na afloop van zijn afscheidsrede op woensdag 16 juni aan hem uit. Bais ontvangt de onderscheiding vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de UvA, als wetenschappelijk onderzoeker, docent én bestuurder.

Wetenschappelijk

Tijdens zijn promotieonderzoek in de theoretische natuurkunde aan de University of California (Santa Cruz, VS) raakte Bais in het nabij gelegen Stanford Linear Accelerator Center geïnspireerd tot onderzoek in de fysica van elementaire deeltjes. Binnen dit vakgebied ontwikkelde hij zich tot specialist op het gebied van verschijnselen gerelateerd aan topologie, zoals magnetische monopolen. Zijn artikel `Flux Metamorphosis' (1980) is visionair gebleken; de door Bais beschreven effecten staan aan de basis van het revolutionaire concept van de `topologische quantumcomputer'.

Bestuurlijk

Na zijn aanstelling als hoogleraar Theoretische fysica aan de UvA in 1985 heeft Bais verschillende bestuurlijke taken op zich genomen, binnen én buiten de universiteit. Hij werd vakgroepvoorzitter en vervolgens gedurende zeven jaar directeur van het Instituut voor Theoretische Fysica van de UvA. In die laatste functie bracht hij de fameuze snaartheoriegroep tot stand. Ook in andere opzichten verstevigde hij de wetenschappelijke positie van het instituut. Bais vervulde daarnaast bestuurstaken voor de Landelijke Onderzoeksschool Theoretische Natuurkunde, de Stichting FOM en de KNAW. Ook heeft Bais een belangrijke bijdrage geleverd aan de coördinatie van de Nederlandse inbreng in het CERN in Genève.

Maatschappelijk

De laatste jaren is Bais zich steeds meer gaan toeleggen op het uitdragen van natuurwetenschappelijke inzichten aan een breed publiek, en daarmee het maatschappelijk belang van de natuurwetenschappen. Hij publiceerde bij de Amsterdam University Press drie populariserende boeken over de natuurwetenschappen, gaf talrijke lezingen en mediaoptredens, en was betrokken bij bijzondere initiatieven zoals de totstandkoming van de Bètacanon. Bais is lid van een aantal prominente organisaties op het grensvlak tussen wetenschap en maatschappij, zoals de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen en de K.L. Poll Stichting in Amsterdam.

Met zijn collegereeksen als `Keerpunten in de natuurwetenschappen' en `Relativiteit' heeft Bais nadrukkelijk bijgedragen aan het succes van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de UvA, en recentelijk ook aan het Amsterdam University College. Bron: UvA Persvoorlichting