Gemeente Lisse

Informatie over zwemmen in natuurwater

De zee

Het officiële zwemseizoen is inmiddels gestart en loopt tot 1 oktober. Om u te informeren over de kwaliteit van het zwemwater, heeft de provincie Zuid-Holland alle informatie verzameld op hun website.

Gezondheidsrisico's

Sommige mensen krijgen na het zwemmen in natuurwater bepaalde gezondheidsklachten. Veelvoorkomende klachten zijn allergische reacties, (zwemmers)jeuk, hoofdpijn, misselijkheid, braken, maagkramp, koorts of diarree. Klachten over het zwemwater of de gezondheid vormen voor de provincie een belangrijke bron van informatie. Het melden van klachten, bij de GGD en de provincie, kan voorkomen dat nog meer mensen ziek worden. De provincie handelt de klachten af in overleg met GGD's, waterschappen, Rijkswaterstaat en recreatieschappen. Als daar aanleiding voor is, kunnen de klachten leiden tot maatregelen, zoals waarschuwingen, negatieve zwemadviezen of een (tijdelijk) zwemverbod.

Zwemmen

De provincie geeft adviezen over zwemmen in rivieren of in de zee. Er zijn vele risico's bij het zwemmen in dit soort water. Denk bijvoorbeeld aan een sterkere stroming, koudere temperaturen waardoor de kans op kramp groter is maar ook een sterk wisselende kwaliteit van het water. Raadpleeg de website voor een overzicht van de aanwezige gevaren. Ook voor het zwemmen in de zee, is een overzicht opgesteld met adviezen en tips.

Meer informatie

De Provincie Zuid-Holland heeft alle informatie overzicht gebundeld op hun website. Ook voor meer informatie over het zwemmen in zee en een actueel overzicht van de kwaliteit van het water.Heeft u nog andere vragen of wilt u gezondheidsklachten melden na het zwemmen? Bel dan met de zwemwatertelefoon: (070) 441 75 50. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.30 uur tot 16.00 uur