FNV

16-6-2010

Zwartwerken `in' bij vakantiewerkers

Bijna de helft van de jongeren gaat deze zomer zwart werken of overweegt dat. Dit blijkt uit het FNV Jong Vakantiewerkonderzoek 2010. Het jongerennetwerk van de FNV maakt zich daar zorgen over. Zo ben je als je zwart werkt niet verzekerd tegen ziekte of ongevallen op het werk. Ook weet je nooit zeker of je je maandloon wel krijgt uitbetaald en kun je je opgedane werkervaring nooit op je CV vermelden. Niet voor niets start FNV Jong daarom vandaag de campagne `Kom niet in de shit, doe het wit!'

Reden voor zes op de tien jongeren om zwart te werken is het hebben van een vakantiebaantje bij vrienden, familie of kennissen. En bijna drie op de tien jongeren doet het, omdat zij denken dan meer te gaan verdienen. Ook blijkt uit het onderzoek (zie pdf onderaan) dat jongeren veel moeilijker aan een vakantiebaan komen dan in voorgaande jaren.

De sigaar Toch is zwart werken niet zo´n slimme keus. Voorzitter Jeroen de Glas van FNV Jong: `Cashen is misschien leuk en aardig, maar je bent de sigaar als je ziek wordt, een ongeluk krijgt of een boete moet betalen. Het is beter en veel slimmer om via de belastingdienst teveel betaalde premie terug te halen. FNV Jong wil jongeren daarbij graag helpen'.

De aftrap van de Vakantiewerkcampagne Kom niet in de shit, doe het wit! vindt plaats op het ROC Nijmegen in het bijzijn van honderden scholieren. Zij krijgen tips en antwoorden op vragen over bijbaantjes, vakantiewerk en loon.

Gewoon Meer Loon! Uit het onderzoek van FNV Jong blijkt ook dat 60 procent van de jongeren niet weet wat het wettelijk minimum(jeugd)loon is, laat staan dat zij weten daar recht op te hebben. FNV Jong vindt dat het wettelijk minimumloon omhoog moet. Daarom lanceerde zij eerder de campagne Gewoon Meer Loon, www.gewoonmeerloon.nl.

FNV Jong zoekt deze zomer vakantiewerkers op in bedrijven en plekken waar veel jongeren werken. De campagne sluit af op 12 augustus: Internationale jongerendag.