Ingezonden persbericht
Schenk: rapport zuivelexperts
bevat waardevolle bouwstenen
'Experts onderstrepen belang van Europees landbouwbeleid'
Het rapport van de zware Europese adviesgroep voor het toekomstige zuivelbeleid, dat vanmiddag in Brussel is gepresenteerd, biedt niet alleen waardevolle bouwstenen voor het toekomstig EU-zuivelbeleid, maar is tevens een belangrijke bijdrage aan de discussie over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) na 2013.
,,Hiermee onderstrepen de experts het belang van een Europees landbouwbeleid nog eens nadrukkelijk", zegt voorzitter Siem Jan Schenk van de LTO-vakgroep Melkveehouderij in een eerste reactie op het rapport van de zogenoemde 'High Level Expert Group on Milk'. Deze adviesgroep van topambtenaren uit diverse EU-lidstaten werd in oktober 2009 ingesteld naar aanleiding van de onrust onder melkveehouders door de zeer lage melkprijs.
De adviesgroep vindt dat na 2013 een instrument moet blijven bestaan om melkveehouders te steunen bij lage melkprijzen, een zogenaamd 'vangnet'. Dat betekent dat de Europese Unie na 2013 opnieuw budget zou moeten reserveren voor marktbeheer. Ook constateert de adviesgroep dat een vaste bedrijfstoeslag melkveehouders beschermt tegen extreme prijsschommelingen. "Dit zijn belangrijke uitspraken. Ik hoop dat de Europese landbouwministers dit advies in hun vergadering van 12 juli aanstaande overnemen", stelt Schenk. Een inkomensverzekering is een interessant idee, dat de adviesgroep oppert als onderwerp voor nadere studie.
LTO is ook positief over het advies van de experts om de consument beter te informeren over imitatieproducten. Schenk: "Op veel pizza's zit in toenemende mate geen echte kaas, al ziet het er wel zo uit. De consument kan dat nu niet aan het etiket zien. Het is belangrijk dat de consument een geïnformeerde keus kan maken."
De LTO-vakgroep is geen voorstander van verplichte contracten tussen melkveehouders en hun afzetcoöperatie. Schenk: "Melkveehouders spreken binnen hun zuivelcoöperatie op democratische wijze de regels af. Het is niet voor niets dat de experts nu aangeven dat dit een vrijwillige optie kan zijn." De vakgroepvoorzitter benadrukt het belang van duurzaamheid in mededingingswetgeving: "Onze melkveehouders zetten grote stappen op het terrein van milieu, landschap en dierenwelzijn. Daar zijn kosten mee gemoeid die niet altijd in de markt terugverdiend kunnen worden."
Het zware accent in het advies op kennis en innovatie is de LTO-voorzitter uit het hart gegrepen. De mogelijkheden om onderzoek en voorlichting via het GLB te ondersteunen, moeten beter gekoppeld worden aan de Europese onderzoeksprogramma's. De adviesgroep is voorts van mening, dat Brussel door moet gaan met het volgen van voedselprijzen in ketens. Dit is een goed instrument om prijzen en marges op sectorniveau te kunnen volgen, vindt LTO.
De adviesgroep benadrukt voorts de verantwoordelijkheid van ketenpartijen om zich beter rekenschap te geven van marktsignalen en daar tijdig op in te spelen. LTO onderstreept die aanbeveling van harte. "Brussel bepaalt de melkprijs niet meer, maar de markt. Goede marktinformatie, en tijdig daar op inspelen, is daarom cruciaal", reageert Schenk. LTO informeert de aangesloten leden over marktontwikkelingen via onder meer een Internationale Melkprijsvergelijking, updates van de mondiale zuivelmarkt, informatie op de websites en in het ledenblad Nieuwe Oogst.
Datum : 15 juni 2010