Ingezonden persbericht


Universiteit Leiden schiet te hulp

De Universiteit Leiden en studentenverenigingen hebben zich gecommitteerd aan Present, een organisatie die zich inzet voor mensen die praktische hulp nodig hebben. Vaak zal het gaan om het opknappen of uitruimen/schoonmaken van een huis. De voorzitters van Minerva, Augustinus, SSR, Quintus en Catena (MASCQ) beten het spits af door een vervuild huis weer leefbaar te maken.

'Goed doen'

Het idee achter Present is dat bedrijven en instellingen in het kader van teambuilding, of gewoon 'goed doen', een medemens te hulp schieten. De mensen die hulp kunnen gebruiken worden via een maatschappelijke organisatie bij Present aangemeld; Present fungeert als makelaar tussen de hulpbieders en de hulpvragers.

Estafette

Voorzitter van Present Leiden is Arno Geleijnse, voorzitter van de Universiteitsraad. Hij heeft de universiteit en de studentenverenigingen warm gemaakt voor zijn organisatie. De bedoeling is dat zowel de universiteit als de verenigingen een estafette op gang brengen. Van de universiteit zullen op korte termijn vice-voorzitter Willem te Beest en de directeuren bedrijfsvoering gezamenlijk uitrukken om een klus te klaren.

Burn out en vereenzaming

Woensdag 9 juni gingen de voorzitters van de vijf studentengezelligheidsverenigingen Minerva, Augustinus, SSR, Quintus en Catena hen voor: zij besteedden die dag van half 10 tot kwart over 4 aan het weer leefbaar maken van een huis. De man die er woont had na een burn out de greep op zijn leefomgeving verloren en was ten prooi gevallen aan een enorme verzamelwoede: auto-onderdelen inclusief banden, oude fietsen, fitnessapparatuur, papier... 'Het huis was zo volgestouwd dat sommige kamers niet eens meer betreedbaar waren', vertelt Coen Koopman, voorzitter van Augustinus. En een toonbeeld van reinheid was het ook niet. 'Ik ben wel wat gewend op het gebied van smerige studentenhuizen', zegt hij, 'maar zoiets als dit...'

Het was zo'n enorme rotzooi dat het de man zelf niet meer lukte om het op te ruimen. Hij durfde niemand meer thuis uit te nodigen en voelde zich depressief, waardoor hij steeds meer vereenzaamde. De man was de hele dag aanwezig en nam met lede ogen afscheid van alles wat hij had verzameld. 'Je zag aan de pijn in zijn ogen dat het hem aan het hart ging dat er zoveel weg ging', zegt Koopman. 'Maar hij was ervan overtuigd dat het nodig was.'

Afgebakend

Na een dag aanpoten, een bezoek van een ijzerhandelaar en een extra rit van de gemeentelijke grofvuilauto was de klus een heel eind gevorderd. Maar nog niet af. 'Het idee is dat je voor een afgebakende tijd menskracht ter beschikking stelt', vertelt Koopman. 'Als het dan nog niet klaar is moet een andere ploeg het overnemen of moet de hulpvrager zelf verder gaan. Het doel, het huis weer leefbaar maken, is zeer zeker bereikt.' De man krijgt nog enige tijd begeleiding om te voorkomen dat de situatie zich herhaalt.

Directeuren Bedrijfsvoering nemen estafettestokje over

Koopman wil binnen Augustinus de disputen warm maken om in actie te komen voor Present. Bij de universiteit zullen de directeuren Bedrijfsvoering het estafettestokje doorgeven. Hoe zorg je ervoor dat initiatief levend blijft? Renée Merkx, directeur Communicatie: 'Daar zijn we over aan het nadenken. Het is denkbaar dat je daar iemand verantwoordelijk voor maakt.' In theorie kan het estafette-effect alle medewerkers van de Universiteit Leiden bereiken.