Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 143 / MtW
Datum: 15 juni 2010

Geld Zuiderzeelijn alleen voor grote projecten

Het economiegeld dat de provincie Fryslân van het Rijk krijgt omdat de Zuiderzeespoorlijn niet doorgaat, mag alleen besteed worden aan grote Friese projecten. Alleen dan wordt het geld effectief ingezet. Dat is de essentie van de notitie die het college van Gedeputeerde Staten vandaag naar Provinciale Staten stuurt.

In de notitie wijst het College een klein aantal projecten aan die aanspraak kunnen maken op het geld. 'Die projecten moeten het verschil maken', licht gedeputeerde Galema (economie) toe. 'Met scherpe keuzes willen we voorkomen dat het geld versplinterd aan allerlei kleinere zaken wordt uitgegeven. We gaan het niet verjubelen. Want dat heeft als risico dat je na afloop met de vraag rondloopt: wat heeft het Fryslân nou eigenlijk opgeleverd?'

In 2008 stelde het kabinet de drie Noordelijke provincies ¤ 2,1 miljard in het vooruitzicht toen het Rijk de plannen voor de Zuiderzeespoorlijn schrapte. Een deel van dit geld is bestemd voor de aanleg en verbetering van spoorlijnen en wegen. Een ander deel is bestemd voor een Ruimtelijk Economisch Programma (REP).

Voor het Friese REP is ¤ 213 miljoen beschikbaar. De helft daarvan komt ten laste van de projectindieners. Het bedrag is opgebouwd uit een rijksdeel van ¤ 57 miljoen, een regionaal deel van ¤ 48 miljoen en een deel cofinanciering van provincie en gemeenten van ¤ 35 miljoen. De kennisinstellingen en bedrijven moeten ¤ 73 miljoen bijdragen aan REPprojecten. Voor het regionale deel van ¤48 miljoen wijst het College zes projecten aan die in aanmerking kunnen komen voor het REP. Het gaat om de integrale aanpak Afsluitdijk, Fryslân culturele hoofdstad Europa, Heerenveen stad van sport/nieuw Thialf, fase 2 van het Friese Merenproject en het herstructureringsprogramma bedrijventerreinen Fryslân. Er zijn ook zes (deel)projecten die het College wil voordragen voor het rijksdeel. Het gaat om het vervolg van de financiering van technologisch topinstituut Wetsus, blue energy, Watercampus Leeuwarden, Nij Wayboer Hoeve, het duurzaamheidscentrum op de Afsluitdijk en een deel van het nieuwe of vernieuwde Thialf. Er zijn dus projecten, of delen van projecten, die zowel uit het regionale deel als het rijksdeel betaald moeten worden. Over het regionale deel mag Fryslân zelf beslissen. In de notitie van het College staan criteria waaraan projecten moeten voldoen voor financiering vanuit het REP. Provinciale Staten zullen in september over het collegevoorstel een besluit nemen.

Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 - 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden op Internet: www.fryslan.nl.