Arnhem, 15 juni 2010
PROVINCIALE STEUN VOOR HOOGTEMPERATUUROPSLAG NIOO WAGENINGEN
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, bouwt in Wageningen het slimst lerende onderzoekslaboratorium van Nederland. Het gebouw moet worden verwarmd en gekoeld via hoogtemperatuuropslag, een geavanceerde nieuwe techniek. De provincie Gelderland ondersteunt het initiatief door medewerking te verlenen aan de opslag en met een bijdrage van ¤ 100.000 uit de Stimuleringsregeling milieu Gelderland.
Bij hoogtemperatuuropslag (HTO) wordt gebruik gemaakt van diepere aardlagen (350-450 meter in de geohydrologische basis) voor de opslag van overtollige zonnewarmte in de zomerperiode. De zonnewarmte wordt opgevangen via zonnecollectoren. Tevens wordt zoveel mogelijk overtollige warmte afgevangen uit de kassen en de kantoren en opgeslagen voor het volgende winterseizoen. HTO heeft heel veel mogelijkheden voor gebieden waar in de zomer veel overtollige warmte beschikbaar is die in de winter weer hard nodig is. De provincie draagt bij aan dit project door geld én door het mogelijk te maken. Op grond van het huidige vergunningensysteem is een dergelijke opslag in de diepere aardlagen nog niet toegestaan. Meer inzicht over de effecten hiervan en de mogelijkheden is hard nodig. Hoogtemperatuuropslag lijkt voor met name de glastuinbouw een grote kans voor energiebesparing en duurzame energievoorziening.
Pilot
Het project is een pilot. De komende jaren wordt zorgvuldig onderzocht wat de mogelijkheden en gevolgen zijn. Binnen de huidige normen zijn voor warmteopslag temperaturen tot 25 graden Celsius toegestaan en niet hoger. Door dit project kan meer kennis en inzicht worden verworven over kansen en risico's van hoogtemperatuuropslag in diepere aardlagen.
Annelies van der Kolk (klimaatgedeputeerde) "Een duurzame samenleving ontstaat alleen maar als overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en inwoners samenwerken aan energiebesparing, het opwekken van duurzame energie en het ontwikkelen van nieuwe technieken. Het NIOO laat zien deze rol aan te kunnen door nieuwe technieken zelf toe te passen en de opgedane kennis hierover weer te delen met anderen. Door deze pilot krijgen we meer inzicht in de mogelijkheden van hoog temperatuuropslag, dat een zeer kansrijke techniek lijkt voor met name de glastuinbouw."
NIOO
De nieuwbouw van het Nederlands Instituut voor Ecologie gaat bestaan uit een hoofdgebouw met laboratoria en kantoren en diverse bijgebouwen zoals kassen. Om de ambitie van het slimst lerende onderzoekslaboratorium van Nederland waar te maken, wordt zoveel mogelijk gebouwd volgens het Cradle to Cradle principe. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de allernieuwste en nog niet (volledig) uitontwikkelde technieken op het gebied van energieopwekking, duurzaam energiegebruik en materiaalkeuze. Onderdeel van dit project is het realiseren van een hoogtemperatuurenergieopslag. Het voordeel van deze techniek (ten opzichte van bijvoorbeeld Koude-Warmteopslag) is dat de opgeslagen warmte rechtstreeks kan worden ingezet voor ruimteverwarming. Het NIOO verwacht met het totale innovatieve energieconcept, waarvan de hoogtemperatuuropslag een onderdeel is, 70% energie te besparen en 65% minder CO2 uitstoot te realiseren.
Cradle to Cradle
De kern van Cradle to Cradle is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij mag geen verlies van kwaliteit optreden en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. De kringloop wordt zo gesloten. Cradle to Cradle wordt ook wel aangeduid met de omschrijving 'Afval is voedsel'.
Provincie Gelderland
Provincie Gelderland