Gemeente Utrecht

Inzameling Utrechts plastic boven verwachting

Utrechters leverden sinds 1 februari 148.000 kilo plastic in bij de inzamelcontainers van de gemeente. Daarmee is vier keer meer plastic ingeleverd door bewoners dan vooraf ingeschat. Gemeente Utrecht heeft op 29 locaties in de stad inmiddels 37 containers geplaatst voor de inzameling van plastic verpakkingen, zoals shampooflessen en boterkuipjes. De top 3 inzamellocaties liggen aan de Burgemeester Reigerstraat, Kapteynlaan en het Lepelenbrugplantsoen. De inzameling van het plastic afval vindt kostenneutraal plaats. De kosten die de gemeente maakt worden volledig gedekt uit vergoedingen van het Afvalfonds.

Meer containers, vaker geleegd

Bij de start van de plasticinzameling in februari was direct duidelijk dat Utrechters zeer milieubewust zijn. Werd er bij aanvang gerekend op een opbrengst van gemiddeld 2.000 kilo per week, in de eerste weken bleek dit al gemiddeld 4.500 kilo te zijn. Als gevolg daarvan moest de ledigingfrequentie van de inzamelcontainers worden opgevoerd naar zo'n drie keer per week. Ook dat bleek niet voldoende. Daarom zijn er nu extra containers geplaatst op de drukbezochte locaties. Per week wordt nu ongeveer 8.500 kilo plastic ingezameld.

Kostenneutraal

Gemeente Utrecht ontvangt voor de hoeveelheid ingeleverd plastic afval een vergoeding van het Afvalfonds. Daarmee worden de kosten voor het legen van de inzamelcontainers gedekt, waardoor er kostenneutraal wordt ingezameld. Het college van B&W heeft afgesproken dat de kosten van de inzameling niet boven de bijdrage van het fonds mogen uitkomen. Na twee jaar bekijkt de gemeente of andere inzamelmethoden mogelijk of noodzakelijk zijn.

Waarom scheiden?

Gerecycled plastic afval vormt de grondstof voor nieuwe plastic verpakkingen. De recycling zorgt ervoor dat de verzamelde plastic verpakkingen een tweede bestemming krijgen als grondstof voor nieuwe producten. Denk hierbij aan producten als fleecekleding, dashboards, speelgoed, tennisballen en mobiele telefoontjes. Bovendien komt er door de scheiding en recycling minder afval in de verbrandingsovens terecht. En minder verbranding zorgt voor minder CO2-uitstoot. Een direct voordeel is ook dat de gewone vuilnisbak minder snel vol is. Het vaak omvangrijke plastic verpakkingsafval gaat immers in een aparte bak of zak. Meer informatie kunnen bewoners vinden op www.utrecht.nl/afval .