Stimulering innovatie door overheid kan beter


DEN HAAG, 20100615 -- De stimulering van innovatie door de overheid kan beter. Dit blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek `Oog op Innovatie' naar de stand van zaken op het gebied van innovatie in Nederland. Deelnemers geven aan dat het zeer lastig is om in aanmerking te komen voor de diverse stimuleringsregelingen. Vaak moet aan veel voorwaarden worden voldaan, waardoor bedrijven niet in aanmerking komen of eerst kosten moeten maken. Als voorbeeld wordt een aantal malen gegeven dat een subsidieadviseur moet worden ingeschakeld tegen provisie om subsidies te krijgen.

De bekendheid van de bestaande innovatieregelingen is beperkt. Slechts de helft van de managers die betrokken zijn bij innoveren, kent de innovatievouchers. Hiermee is deze subsidie de bekendste regeling.

De overheid wordt verder verweten dat teveel aandacht uitgaat naar de hightech industrie. Er is te weinig aandacht voor innovatie op het gebied van diensten. Juist deze sector is belangrijk is voor de Nederlandse economie.

Toch wordt niet de overheid, maar de eigen afdeling Financien gezien als het grootste struikelblok voor bedrijven om succesvol te kunnen innoveren. Er wordt te snel gevraagd om positieve resultaten en er wordt te weinig risico genomen. Het beschikbaar komen van risicodragend kapitaal is volgens de innovatiemanagers daarom één van de belangrijkste middelen om innovatie daadwerkelijk te stimuleren.

Het grootschalige onderzoek `Oog op Innovatie' vindt dit jaar voor de tweede keer plaats. Het onderzoek heeft als doel vast te stellen hoe Nederlandse bedrijven succesvoller kunnen worden op het gebied van innovatie. Ook de rol van de overheid wordt onder de loep genomen. Het wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische zaken en wordt uitgevoerd door marktonderzoekbureau DBMI en innovatiebureau Six Fingers. Meer dan 600 managers uit het Nederlandse bedrijfsleven worden jaarlijks ondervraagd.

Meer informatie of meedoen? Kijk op www.oogopinnovatie.nl





Ingezonden persbericht