Ingezonden persbericht
correctie t.a.v. plaats: geldrop-mierlo en niet Valkenswaard
Den Bosch- 15 juni- PERSBERICHT PARTIJ VOOR DE DIEREN NOORD-BRABANT
'Gemeente Geldrop-Mierlo moet berucht circus Belly Wien controleren'
De Partij voor de Dieren roept de gemeente Geldropop het bezoekend Circus Belly Wien streng te controleren vanwege z'n zeer slechte reputatie. Van 16 t/m 20 juni geeft dat circus voorstellingen met onder andere tijgers, kamelen, paarden en een giraf. "Dit circus is berucht om z'n gebrekkige zorg voor z'n dieren. Ook ontsnapt de giraf regelmatig en vreest onze werkgroep geweld van het circuspersoneel naar vreedzame flyeraars toe", aldus een woordvoerder van de Partij voor de Dieren Noord-Brabant.
Onderzoek: welzijnsproblemen
Vorig jaar heeft Wageningen Universiteit onderzoek gepresenteerd over het welzijn van circusdieren (Welzijn van dieren in reizende circussen in Nederland). Dit toont aan dat het circusleven bij wilde dieren, maar ook bij paarden, vaak tot ernstige welzijnsproblemen leidt door de onnatuurlijke omgeving, het vele reizen en de krappe behuizing. Bovendien krijgen zieke dieren niet altijd adequate zorg en is de voedingstoestand van dieren in circussen vaak ondermaats.
Zorgen om giraf & veiligheid
Ook Circus Belly Wien is toen onderzocht, en over het welzijn van de giraf van dit circus hebben dierenartsen specifiek hun zorg uitgesproken. "Zo is het transport van giraffen gezien hun lengte problematisch. Circus Belly Wien heeft hier een hele nare uitvinding voor: de giraf wordt tijdens urenlange transporten gedwongen te gaan liggen, zodat het dak van zijn transportwagen naar beneden geschoven kan worden. In de natuur liggen giraffen nooit langer dan 15 minuten", stelt een woordvoerder van de werkgroep Partij voor de Dieren Noord-Brabant (*).
Belly Wien houdt onvoldoende toezicht op z'n wilde dieren. De Partij voor de Dieren heeft in juli 2009 al Kamervragen gesteld over deze giraf in Belly Wien, nadat deze meermaals ontsnapt was. Dit brengt de nodige veiligheidsrisico's met zich mee voor burgers in Geldrop. Afgelopen maand ontsnapte de giraf opnieuw in Roden. Ook kreeg een aap van Belly Wien enkele jaren geleden de kans een 9-jarig meisje te bijten.
Dierenbescherming
Via een brief (zie bijlage) roept de werkgroep het college van B&W Geldrop-Mierlo op het lijden van de dieren te minimaliseren. Ook heeft zij de politieke partijen in Geldrop gevraagd deze eisen kracht bij te zetten. "Deze onderzoeksbevindingen geven de gemeente Geldrop-Mierlo de morele verplichting om te doen wat zij kan om het leed van de dieren te verzachten", stelt de woordvoerder Partij voor de Dieren Noord-Brabant. "De gemeente moet de Algemene Inspectiedienst vragen om dagelijkse controles uit te voeren bij het circus. Dan is er controle op naleving van op zijn minst de huidige, geldende welzijnseisen voor dieren."
Afsprakendraaiboek
"Gemeentes spelen een cruciale rol in het verminderen van het dierenleed." Onderzoekers constateerden dat dieren nu vaak uren extra in krappe trailers opgehokt staan totdat het circus heeft opgebouwd. Om niet nog meer dierenleed te veroorzaken, dienen er afspraken te worden gemaakt om dit proces te versnellen, luidt een aanbeveling van de onderzoekers. "De gemeente Geldrop-Mierlo moet dit advies opvolgen en een afsprakendraaiboek opstellen", vindt de provinciale werkgroep van de Partij voor de Dieren. "Daarin moeten de verschillende circussen die Geldrop-Mierlo aan doen en de gemeente zaken vastleggen, zoals een snelle beschikbaarheid van water en elektra en mogelijkheden voor de dieren om buiten te lopen."
Politieke lef
Door landelijke regelgeving kan een gemeente circussen nog geen vergunning weigeren op grond van dierenwelzijn. "Maar het is mogelijk om op een creatieve manier ervoor te zorgen dat alleen circussen zónder dieren je gemeente bezoeken. Daar is echter politieke wil en lef voor nodig", stelt de woordvoerder. De Partij voor de Dieren Noord-Brabant wijst Geldrop-Mierlo er per brief op dat ze een vergunningsweigering kan omzeilen door zelf actief circussen zonder dieren uit te nodigen (zie brief). "En nu kan de gemeente Geldrop-Mierlo publiekelijk haar burgers ontmoedigen naar dit circus Belly Wien te gaan. Dat is een kwestie van beschaving; dieren misbruiken in een circus is een achterhaalde, wrede traditie. De beer aan de ketting die we in Turkije zien vinden we zielig. Maar in Nederland betalen om een olifant op twee poten te zien staan of een tijger door een hoepel te zien springen is even wreed en achterhaald."
Angst voor geweld
De Partij voor de Dieren Noord-Brabant heeft signalen gekregen dat mensen die zich zorgen maken om de dieren bij Belly Wien in Geldrop-Mierlo willen gaan flyeren. "Het is goed dat mensen in Geldrop-Mierlo worden ontmoedigd te gaan betalen om dieren gedwongen kunstjes te laten vertonen. Maar het is ook zorgwekkend voor de openbare veiligheid, omdat personeel van Belly Wien al meermalen geweld heeft gebruikt tegen flyeraars en zelfs 'gewone bezoekers." Daarom is controle op Belly Wien door de gemeente Geldrop-Mierlo des te belangrijker, aldus de werkgroep.
---
Einde Persbericht. Noot voor de redactie,