Gemeente Roermond

Persoonsgerichte aanpak Veiligheidshuis Midden-Limburg succesvol


De persoonsgerichte aanpak van zogenaamde veelplegers binnen het Veiligheidshuis Midden-Limburg leidt bij de cliënten tot 70% minder misdrijven. Ook heeft het Veiligheidshuis 95 meldingen van huiselijk geweld geprioriteerd voor een integrale aanpak. Dit alles is te lezen in het Jaarverslag 2009 dat deze maand is gepubliceerd.

Het Veiligheidshuis Midden-Limburg, waarin gemeenten, justitie en zorgorganisaties samenwerken, helpt de cliënt weer een normaal leven op te bouwen in de samenleving, zonder criminaliteit, verslaving en overlast.

Vermindering van delicten In 2009 had het Veiligheidshuis Midden-Limburg 104 volwassenen en 22 jeugdige veel- en meerplegers onder haar hoede. Uit politieregistratie blijkt dat deze groep in vergelijking met 2007 70% minder delicten pleegde. Dit is een zeer bemoedigend resultaat en geeft aan dat de aanpak werkt. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat een aantal veelplegers dat verantwoordelijk is voor de hoge aantallen in voorgaande jaren, voor langere tijd in detentie zit. Het Veiligheidshuis coördineerde in 2009 de nazorg van 278 ex-gedetineerden die terugkeerden in gemeenten van Midden-Limburg. Bij 27 personen die uit detentie kwamen is een intensief zorgtraject gestart.

Persoonsgerichte aanpak centraal De persoonsgerichte aanpak van veelplegers is een belangrijke factor voor het terugdringen van overlast. In het Veiligheidshuis wordt gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van de veelpleger. Afhankelijk van de persoon wordt begeleiding geboden op het gebied van het zoeken naar een woning en werk, schuldhulpverlening, afkicken van een verslaving, verkrijgen van sociale vaardigheden of het omgaan met agressie. De cliënt is verplicht hieraan mee te werken. Stok achter de deur vormt justitie; valt de cliënt in herhaling dan komt justitie in actie. De aanpak van het Veiligheidshuis bestaat dus uit preventie, repressie en (na)zorg.

Aanpak huiselijk geweld In 2009 startte het Veiligheidshuis met de aanpak van huiselijk geweld. Getracht wordt om zo snel mogelijk hulpverlening in te zetten op het slachtoffer, de pleger en getuigen (veelal kinderen), om zodoende het geweld te stoppen. Daar waar nodig wordt justitie ingeschakeld om betrokkenen gedwongen in de hulpverlening te krijgen. Verder hebben de burgemeesters in 46 gevallen een huisverbod opgelegd aan de dader van het huiselijk geweld, zodat hulpverlening in het gezin kon worden gestart. De eerste resultaten hiervan laten zien, dat dit zijn vruchten afwerpt.

Veiligheidshuis Midden-Limburg Het Veiligheidshuis Midden-Limburg is begin 2007 gestart in de gemeenten Weert en Roermond. Vanaf 2009 zijn de overige Midden-Limburgse gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert en Roerdalen bij het Veiligheidshuis aangesloten en is er een procesmanager voor volwassenen aangesteld. In het Veiligheidshuis werken vertegenwoordigers van gemeenten, politie, openbaar ministerie, bureau jeugdzorg, GGZ, raad voor de kinderbescherming, woningcorporaties en welzijnsinstellingen samen. De verhuizing naar het Natalinigebouw in juni 2009 waarmee het Veiligheidshuis onder één dak kwam met Politie en Openbaar Ministerie, zorgde voor een intensivering van de samenwerking.

Eerste publicatiedatum: 15-06-2010 Bijgewerkt: 15-06-2010