Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 11 juni 2010

Guido van der Werve in Zaal 19

De Collectie Dommering in het Gemeentemuseum

15 juni t/m 12 september

Megalomane projecten, met gevaar voor eigen leven. De films van Guido van der Werve (Papendrecht, 1977) zijn groots van opzet. De toeschouwer merkt echter weinig van de ontberingen die de kunstenaar voor zijn werk heeft geleden en maakt zelfs kennis met de humoristische kant ervan. Van der Werve zag zichzelf aanvankelijk als uitvinder en als muzikant, eenmaal aan de academie ontwikkelde hij zich als performancekunstenaar en kwam via omzwervingen terecht in waar hij goed in is én beroemd mee is geworden: de videokunst. In zaal 19 toont het Gemeentemuseum vanaf 15 juni zijn Number four. I don't want to get involved in this. I don't want to be part of this. Talk me out of it, uit 2005.

Rode draad door zijn nog jonge oeuvre is het thema van eenzaamheid, aan de zijlijn staan, niet willen opgaan in de maatschappij. Vaak speelt zijn werk zich af tegen de achtergrond van de overweldigende natuur. Mede om deze reden wordt hij ook wel vergeleken met Caspar David Friedrich. In Number four zien we ook dat romantische escapisme, het is een eigentijdse versie van het negentiende- eeuwse spleen. In het werk worden onwaarschijnlijke gebeurtenissen (een man die piano speelt op een vlot; iemand die uit de hemel valt) aan elkaar geschakeld. Door de trage verbeelding werkt het deels op de lachspieren, maar de titel zegt genoeg over de zwaardere betekenis.

Voor een periode van drie jaar programmeert het Gemeentemuseum in zaal 19 video- en filmkunst uit de bekende Collectie Dommering. Deze collectie is in de afgelopen 10 jaar uitgegroeid tot een van de toonaangevende collecties video- en filmkunst in Nederland, met werken van meer dan vijfentwintig internationaal bekende kunstenaars. En de verzameling groeit nog steeds. Het echtpaar Dommering is een jaar geleden in de openbaarheid getreden met de verzameling door het boek Imaginair Museum, een wandeling door de collectie en een educatieve, prikkelende kennismaking met wat kunstenaars tegenwoordig beweegt. In Zaal 19 worden de werken vertoond met begeleidend tekst- en beeldmateriaal, als handreiking voor de bezoeker.

In 2010 zal na Guido van der Werve nog werk te zien zijn van Korpys/Löffler (The Nuclear Football, 2004) en Imogen Stidworthy (7AM, 2005). Andere kunstenaars die aan bod komen zijn Nguyen-Hatsusiba Michel Francois, Willy Doherty, Mircea Cantor, Yael Davids en Lonnie van Brummelen. In het najaar is het Gemeentemuseum voornemens een symposium te organiseren over videokunst in de Nederlandse musea.

Bij de presentatie in Zaal 19 is het door Loes en Egbert Dommering geschreven en door Irma Boom vormgegeven boek Imaginair Museum te koop (¤ 43,00).