Eerste SHO-rapportage 'Help slachtoffers aardbeving Haïti' verschenen

15/06/2010 18:31

Oxfam Novib

Meeste geld besteed aan onderdak en voedselzekerheid

Den Haag, 15 juni 2010 - Vandaag is de eerste rapportage verschenen van de Samenwerkende Hulporganisaties in het kader van de actie 'Help slachtoffers aardbeving Haïti'. De rapportage beschrijft per SHO-deelnemer hoe zij gedurende de eerste tweeënhalve maand het geld hebben besteed. Gedurende die periode is een totaalbedrag van 14,4 miljoen euro uitgegeven. Het overgrote deel daarvan aan onderdak (7,5 miljoen), gevolgd door voedselzekerheid (1,6 miljoen) en water en sanitaire voorzieningen (1,6 miljoen). Basisbehoeften die de Haïtianen na de aardbeving het meest dringend nodig hadden.

Inmiddels is ook duidelijk dat de noodhulpfase langer in beslag zal nemen dan de gebruikelijke zes maanden die hiervoor staan. De situatie in Port-au-Prince en andere getroffen gebieden maakt het lastig om te starten met de wederopbouw. Er ligt teveel puin om daarmee een begin te maken.

SHO - voorzitter Farah Karimi heeft onlangs zelf kunnen zien hoe de 1,5 miljoen Haïtianen die in de meer dan 1300 tentenkampen wonen, hun leven weer proberen op te pakken. "In de ogen van de mensen zie je dat ze hopen op een beter leven. Een nieuw Haïti. Maar je ziet ook angst en frustratie. Zij ervaren geen echte vooruitgang. In de tentenkampen wonen ze heel dicht op elkaar, met weinig privacy. En het is de vraag hoelang dit nog zal duren, aangezien er overal puin ligt. De straten zijn stoffig en er hangt een geur van opgedroogde aarde en regen. In de bloedhete zon stapelen mensen het puin steen voor steen op. Met als enig materiaal een schop en een kruiwagen. Dan gaat het de straat op, waar het vervolgens blijft liggen. Ergens anders is geen ruimte. Wegen raken verstopt, transport doet er twee keer zo lang over. De overheid moet het puin weghalen maar op dit moment neemt zij daartoe te weinig initiatief.Het is hartverscheurend om te zien hoe mensen onder die zware omstandigheden, met hele kleine marktkraampjes en winkeltjes, proberen er weer het beste ervan te maken."

Farah Karimi hoopt dat de overheid sneller gronden gaat aanwijzen waar het puin heen kan. Maar ook op korte termijn overeenstemming wordt bereikt met de landeigenaren, zodat duidelijk wordt waar eventueel kan worden gebouwd. "Haitianen dromen van een nieuw onderkomen. Een echt huis dat van hen is. Nu is het zeker in Port-au-Prince bijna onmogelijk om met de wederopbouw te starten. Zelfs in de middenberm van een doorgaande weg staat het vol met tenten. Ieder plekje is benut." Aanwezige multilaterale organisaties en betrokken overheden sporen de overheid dan ook aan om vaart te maken met het ontwikkelen van een grootschalig herstructuringsplan voor de getroffen gebieden.

Dwars door de verwoesting zag Farah Karimi ook lichtpuntjes: "Waar het kan worden wel initiatieven ontwikkeld voor de herbouw van huizen of het plaatsen van zogeheten transitional shelters in gebieden buiten Port-au-Prince. Hulporganisaties treffen nu ook allerlei maatregelen om de mensen veilig door het regen- en orkaanseizoen te loodsen. Ik ben dan ook nog steeds optimistisch, hoewel het langzamer zal gaan dan verwacht."

Het overgrote deel van de opbrengst 'Help slachtoffers aardbeving Haïti', 111,4 miljoen euro, zal naar verwachting worden besteed in de wederopbouwfase van Haïti verspreid over drie tot vijf jaar. De tweede rapportage volgt eind september, daarin staat een overzicht van de bestedingen van het tweede kwartaal.

De vorderingen van de hulpverlening op Haïti kunt u vanaf vandaag volgen op www.haitinu.nl Hier kunt u ook de rapportage downloaden.

Deelnemers van de SHO die deelnemen aan de Haïti actie zijn: Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Tear, Terre des Hommes, UNICEF Nederland, World Vision, Dorcas, Plan Nederland, Care Nederland,

Habitat for Humanity, Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Leger des Heils.





http://www.haitinu.nl