Gemeente Binnenmaas

Nieuwe procedure aangifte vermiste documenten

(11-06) De politie Zuid-Holland-Zuid en de gemeenten in deze regio hebben, in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Verkeer en Waterstaat de aangifteprocedure voor vermissing van een Nederlands paspoort, identiteitskaart en rijbewijs verbeterd.

Deze samenwerking heeft ertoe geleid dat met ingang van 14 juni 2010 in de gemeenten van Dordrecht/Zwijndrechtse Waard, Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en de Hoeksche Waard een pilot gestart is waarin de nieuwe werkwijze wordt getest.

Het doel van het project is:

* de aangifteprocedure klantvriendelijker te maken (één loket)
* de lasten voor de burger zoveel mogelijk te verminderen
* het voorkómen en opsporen van documentfraude
* meer inzicht te krijgen in valse aangiften en documentfraude
* de politie te ontlasten

De belangrijkste wijziging is dat de aangifte bij de politie voor de burger komt te vervallen en dat hij vanaf nu bij één loket, het loket bij de gemeente, melding van vermissing kan doen én daarbij direct een nieuw document kan aanvragen.

Voorkomen en opsporen van document fraude

De procedure voor de burger die zijn identiteitsbewijs en/of rijbewijs kwijt is wordt dus eenvoudiger. Het verlies wordt gemeld bij de gemeente, een nieuw document wordt aangevraagd en als er geen vermoeden van misbruik is kan de burger binnen één week het nieuwe document ophalen.

Als er wel sprake is van mogelijk misbruik, dan geldt een andere werkwijze. In die gevallen verwijst de gemeente de burger naar de Unit Vreemdelingenpolitie van de politie Zuid-Holland-Zuid die een nader onderzoek instellen. Deze procedure is ingesteld omdat het vermoeden bestaat dat bij ongeveer 10 % van de aangiften sprake is van documentfraude.

In de regio Zuid-Holland-Zuid worden jaarlijks ruim 8000 identiteitsbewijzen als vermist opgegeven, waarvan driekwart bestaat uit reisdocumenten. Sinds 2003 is er sprake van een stijging van het aantal aangiften van 6% per jaar. Sindsdien hebben 400 burgers in dit tijdsbestek drie keer of meer aangiften van vermissing gedaan.

Door het kwijt raken van identiteitsbewijzen kunnen veel vermiste documenten ten onrechte in het maatschappelijk verkeer terecht komen en daardoor misbruikt worden voor criminele activiteiten. Fraude met documenten kan leiden tot identiteitfraude met zeer ingrijpende financiële en emotionele gevolgen. De valse documenten worden bijvoorbeeld door criminelen gebruikt om aan strafvervolging te ontkomen. Een zeer strenge controle is om die reden van groot belang.

Diefstal

Is er sprake van een gestolen reisdocument, dan moet nog wel bij de politie aangifte worden gedaan. Vervolgens kan na het overleggen van het proces-verbaal bij de gemeente een nieuw document worden aangevraagd.

Monitoring

Of de gekozen werkwijze voor burgers, de politie en gemeente grote voordelen oplevert moet de proef uitwijzen.

Daarvoor wordt een aantal metingen verricht op de volgende onderwerpen:
* medewerkerstevredenheidonderzoek

* administratieve werkdruk politie wijkteams
* administratieve werkdruk afdeling burgerzaken gemeente
* aantal meldingen van verlies die door het gespecialiseerde onderzoeksteam nader worden onderzocht

* aard en omvang van misbruik

* overige trends

Landelijke aandacht

Vooralsnog vindt de pilot plaats in de gemeenten van Dordrecht/Zwijndrechtse Waard, Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en de Hoeksche Waard en in de politie regio Zuid-Holland-Zuid. Vanuit de landelijke politiek is er veel aandacht voor deze pilot en er wordt verwacht dat dit zal leiden tot een landelijke uitrol in 2011.

Download hier de Folder vermiste documenten download .