Gemeente de Waard


Nieuwe samenwerkingsafspraken maatschappelijke zorg Zuid-Holland Zuid

Fotografie: Ronald van den Heerik De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid en hun partners op het gebied van zorg, en veiligheid en jeugd hebben op donderdag 10 juni drie samenwerkingsovereenkomsten getekend op het gebied van maatschappelijke zorg. Met het ondertekenen onderstrepen de partijen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor dak- en thuislozen, verslaafden, ex-psychiatrische patiënten, multiprobleemgezinnen en andere (vaak)zorgwekkende zorgmijders.

Met het convenant Maatschappelijke Zorg Zuid Holland-Zuid en de daaraan gekoppelde handreiking voor gegevensuitwisseling ligt er een belangrijk fundament voor verdere ketensamenwerking. Intensieve samenwerking tussen partners op het gebied van zorg en veiligheid maar ook jeugd is nodig om de vaak complexe problemen op te lossen.

Om de samenwerking te concretiseren ondertekenden alle partners de afspraken `centrale toegang Zuid-Holland Zuid 2010-2014'. De centrale toegang moet versnippering en vrijblijvendheid van zorg voor een cliënt tegengaan. De betrokken partijen doen een gezamenlijke screening en analyse via een multidisciplinair team en komen vervolgens tot een persoonlijk zorgplan voor iedere cliënt. Vooralsnog richt de centrale toegang zich op ex-gedetineerden, overlastgevende alcohol- en drugverslaafden en tienermoeders.

OGGz

Dordrecht heeft als centrumgemeente in Zuid Holland-Zuid een verantwoordelijkheid om beleid te maken voor moeilijk bereikbare doelgroepen die onder de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz) vallen. Het gaat om mensen die zelf niet de weg naar zorgverlenende instanties weten te vinden. Professionals en mensen in de omgeving signaleren de problemen die zich kunnen uiten in overlastgevend gedrag, verwaarlozing, woonproblematiek, verslaving en psychiatrie.

De Dordtse wethouder Harry Wagemakers (Welzijn): "De ondertekening van deze overeenkomsten is een belangrijke stap voor onze maatschappelijke zorgverlening. Bij een persoon zijn vaak heel wat partners betrokken. Als die elkaar niet weten te vinden, trekken we die persoon niet uit zijn vicieuze cirkel. Dat vraagt om een gecoördineerde persoonlijke aanpak, gericht op de specifieke problemen die iemand ervaart. Dat samenwerking hiervoor noodzakelijk is erkennen alle partijen die deze overeenkomsten hebben ondertekenend en ik merk dat de wil er is om zo ook te handelen."

De samenwerkingsdocumenten zijn tot stand gekomen onder regie van de GGD ZHZ met inzet van alle ketenpartners. De voornaamste ketenpartners zijn: Boumanggz, RMPI De Grote Rivieren, de Hoop GGZ, Leger des Heils, Algemeen maatschappelijk werk, Politie, Openbaar Ministerie, MEE, Flexus Jeugdplein, Bureau Jeugdzorg, Stichting Welzijn Antillianen, Zorgkantoor en Zorgverzekering, Blijf van m'n Lijf, 3 Reclasseringsorganisaties en Gezamenlijke Woningcorporaties.