Provincie Groningen

Biochar

Onderzoek naar de verbetering landbouw en opslag van koolstofdioxide

Op 11 juni 2010 werd in Valthermond in de provincie Drenthe het eerste expertisecentrum voor Biochar ter wereld geopend. Biochar is een koolstof die een belangrijke rol kan gaan spelen in het verbeteren van de bodem en de opslag van CO2 . Op die manier spelen de akkerbouwers al in op de voorspelde klimaatverandering. Proeven met Biochar in Drenthe moeten de mogelijkheden voor toepassing van Biochar in Nederland aantonen.

Hoe wordt Biochar gemaakt?

Biochar ontstaat door verhitting van biomassa onder zuurstofloze omstandigheden. Die biomassa is bijvoorbeeld bermgras of houtsnippers. Maar ook snoeiafval, energiegewassen en reststromen van verwerkende industrieën zijn geschikt als grondstof. Bij de verhitting ontstaat een gas, een biobrandstof. Daarnaast blijft Biochar over, het product dat voor het grootste deel uit koolstof bestaat. Op dit moment vindt de productie en het gebruik van Biochar alleen plaats in Australië en Amerika.

Twee handen met daarop houtsnippers en koolstof (biochar) Van houtsnipper tot biochar

Wat doet Biochar?

Biochar bestaat voor het grootste deel uit koolstof. Koolstof is in staat om allerlei stoffen aan zich te binden. Biochar doet in de bodem eigenlijk hetzelfde als Norit, het bekende middel dat veel reizigers bij zich dragen. Het houdt vooral mineralen vast. De mineralen worden niet echt gebonden, ze blijven beschikbaar voor de plant. Het vasthouden door koolstof voorkomt dat mineralen uitspoelen. Bovendien houdt elke ton Biochar ook een ton vocht vast. De bodem wordt daardoor minder gevoelig voor droogte. Biochar kan vele honderden tot duizenden jaren in de bodem aanwezig blijven. Dat maakt het effect op de bodemvruchtbaarheid langdurig. Dit leidt tot hogere opbrengsten in de landbouw. Daarnaast is Biochar een alternatieve manier om CO2 voor zeer lange tijd in de grond vast te leggen.

Proefvelden

Om de effecten van koolstof op de bodem en het gewas te laten zien, worden op de proefboerderijen Ebelsheerd in Nieuw-Beerta en 't Kompas in Valthermond proeven gedaan met bodem- en structuurverbeteraars zoals Biochar. Naast Biochar van populierenhout wordt er ook geëxperimenteerd met houtskool en geactiveerd kool van fabrikant Norit. Het onderzoek loopt van 2010 tot 2015.

Het expertisecentrum

In het nationaal expertisecentrum over Biochar in Valthermond kunnen geïnteresseerde akkerbouwers en andere belangstellenden terecht voor kennis over de productie en toepassingen van Biochar.

Europese samenwerking

Biochar is een Europees Interreg-project. Samen met twaalf partners uit Belgie, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Engeland werken we aan de introductie van Biochar. Kiemkracht, een samenwerking van Productschap Akkerbouw en InnovatieNetwerk van het Ministerie van LNV coördineert het Biochar-project. De provincie Groningen is 'leadpartner' in dit project. Het project kost vijf miljoen euro.

Meer informatie?

Neem voor meer informatie over het project Biochar contact op met Rob van Haren van Kiemkracht, telefoonnummer 06 - 20 18 21 10, e-mail rob@kiemkracht.com.