Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Faraday Discussion komt naar Wageningen UR
14 jun 2010
Onderdeel: Food and Biobased Research
Het voorstel voor de Faraday Discussion met als thema Soft Matter
Approaches to Food Structuring is goedgekeurd. De internationale
bijeenkomst vindt in september 2012 plaats in Wageningen.
Â
Er waait een nieuwe wind door de levensmiddelenwetenschap, die gestoeld
is op de aanpak van een zijtak van de fysische wetenschap, namelijk de
wetenschap van Soft Matter, oftewel zachte materie. Deze zachte materie
kent iedereen al, bijvoorbeeld in de vorm van tandpasta, mayonaise,
verf en jam. Dit zijn vaste stoffen die zacht aanvoelen als je erin
knijpt. Ze lijken dus enigszins op een vloeistof. Deze zachte stoffen
hebben deze eigenschappen omdat ze bestaan uit een vloeistof met daarin
hele fijne deeltjes die het product structuur geven.
De wetenschap van Soft Matter beschrijft al deze zachte materie met
één gelijksoortige theorie: eigenschappen hangen niet zozeer af van
chemische details, maar meer van de vorm van structuurgevende fijne
deeltjes. Soft Matter zoekt naar de grootste gemene deler. Door deze
nieuwe aanpak kan de kennis over een product zoals tandpasta
makkelijker vertaald worden naar bijvoorbeeld voedsel. Voordeel hiervan
is dat de levensmiddelenwetenschap kan putten uit fundamentele kennis
die opgedaan is in Soft Matter-fysica. Hierdoor kan men de complexiteit
van voedsel doorgronden en dit zodanig structureren dat het niet alleen
gezond is, maar ook nog smakelijk.
Grote waardering
Universitair docent levensmiddelenproceskunde bij Wageningen
University, en tevens senior onderzoeker bij Wageningen UR Food &
Biobased Research, Ruud van der Sman is voorzitter van het
wetenschappelijk comité. âDe goedkeuring van de discussie zie ik als
grote waardering van de Soft Matter-aanpak van voedselverwerking, die
ik samen met een select aantal voedselwetenschappers al tien jaar
bezig. Als enige in de voedselwetenschap koppel ik aan deze aanpak op
mesoschaal simulatietechnieken. Dit positioneert mij stevig in het
werkveld Soft Matter Physics. Voor de Food Science is het een goede
zaak dat fysici meer en meer interesse voor onze materie krijgen, en
onze wetenschap op een hoger plan brengenâ.
Faraday Discussions
Faraday Discussions zijn internationale discussiebijeenkomsten. In de
bijeenkomst wordt gefocust op snel ontwikkelende gebieden van fysische
chemie en de raakvlakken met andere wetenschappelijke disciplines. De
bijeenkomsten hebben een bijzonder karakter. Sprekers moeten van
tevoren een wetenschappelijke publicatie schrijven die gaat over nieuw
onderzoek. Deze worden onder de deelnemers verspreid. Tijdens de
bijeenkomst krijgen de sprekers vijf minuten de tijd om hun werk te
presenteren, daarna is er 45 minuten discussie over hun werk.
De publicaties en de opgetekende discussie worden gepubliceerd in het
tijdschrift Faraday Discussions, wat een indrukwekkende impactfactor
heeft; hoger dan enig blad in Food Science. Ruud van der Sman zal van
die editie gastredacteur worden.
Sprekers
Een tiental internationaal bekende sprekers is al bereid gevonden aan
de discussie deel te nemen, zowel uit de Food Science als uit de Soft
Matter Physics. Hieronder zijn topwetenschappers Mike Cates, Hajime
Tanaka, Job Ubbink en Ian Norton.
De andere vertegenwoordiging uit Wageningen in de wetenschappelijke
commissie is Prof. Martien Cohen-Stuart, hoogleraar Fysische chemie en
kolloïdkunde, Verder bestaat de commissie uit wetenschappelijk
leidende figuren uit de Engelse academia en voedselindustrie.