Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws ::

Begin gemaakt aan oplossen taxichaos

13-06-2010 * Mede op aandringen van de SP begint Amsterdam eindelijk echt met het aanpakken van de wantoestanden in de taxibranche. Vanaf komend jaar moeten alle taxi's verplicht zijn aangesloten bij een taxicentrale. Hierdoor is veel makkelijker te controleren of chauffeurs en bedrijven zich wel aan de regels houden. SP-raadslid Remine Alberts spreekt van een goed begin, maar waarschuwt wel dat er nog meer nodig is om te komen tot structurele verbeteringen.
Remine Alberts
In Amsterdam zijn veel problemen met taxi's die te hoge prijzen vragen, ritten weigeren of klanten slecht behandelen. Voor gedupeerde klanten is nu heel moeilijk te achterhalen met welk bedrijf en welke chauffeur zij te maken hadden. De nieuwe maatregel maakt het veel makkelijker om chauffeurs en bedrijven te herkennen, terug te vinden en te bestraffen. Hierdoor nemen de kwaliteit en de veiligheid toe.

Als het aan de SP ligt blijft het echter niet bij deze maatregel maar worden de problemen bij de bron aangepakt. Vriend en vijand zijn het er inmiddels over eens dat de oorzaak van de meeste problemen ligt bij de liberalisering van de taximarkt zo'n tien jaar geleden. Toen is afgestapt van het maximum aantal taxi's dat in Amsterdam mag rijden met als gevolg dat er nu te veel zijn, chauffeurs en bedrijven te weinig kunnen verdienen en klanten dus vaak teveel betalen. Alberts: "We moeten de problemen nu structureel oplossen. Dat begint bij een maximum aantal taxi's in Amsterdam. Alleen op die manier kunnen reizigers weer met een gerust hart een taxi nemen en kunnen taxichauffeurs weer een eerlijke boterham verdienen."