KNHS

Angela Krooswijk verovert NK bij Young Riders met Revino II

12 juni 2010
NK Young Riders 2010

DE STEEG (KNHS) - Met maar liefst negen procent voorsprong beëindigde Rabo Talententeamlid Angela Krooswijk (Prinsenbeek) met Revino II het Nederlands Kampioenschap dressuur bij de Young Riders. Daniëlle van Mierlo (Maasland), die in de eerste twee wedstrijden van dit kampioenschap derde was geworden, schoof met BMC Ucento op naar het zilver, omdat Michelle van Lanen (Uden) met Urchin B in de Kür faalde en terugzakte naar de derde plek. "Als iemand een half jaar geleden had gezegd dat ik met dit paard zoveel progressie zou boeken dat ik op de Nederlandse Kampioenschappen derde zou worden had ik die persoon voor gek verklaard", aldus Michelle van Lanen. Logisch dus dat er louter stralende gezichten op het ereschavot stonden, die tijdens het Wilhelmus een traantje moesten wegpinken.

De eerste plek in dit kampioenschap leek op voorhand weggelegd voor Angela Krooswijk, maar dan met de hengst BMC Roman Nature. "Ja, dat dacht iedereen, maar een hengst kan last krijgen van zijn hormonen en dan kun je er geen kant meer mee op. Ik heb daarom mijn geld gezet op Revino II en dat is gelukkig goed uitgepakt", aldus Krooswijk, die met Revino een werkelijk schitterende Kür neerzette in het rumoerige stadion van Outdoor Gelderland. Haar score bedroeg 76.700% en daarmee verwees zij in de Kür Chantal van Lanen (Uden) met Revival naar de tweede plek. Dankzij deze topprestatie van het oudere zusje van Michelle klom Chantal op naar de vijfde plek in de eindstand van het NK.
Voor Daniëlle van Mierlo was de tweede plek in dit Nederlands Kampioenschap een droom die uitkwam. "Nu klopte het eindelijk eens allemaal zoals ik zo vaak heb gehoopt. Ik ben heel blij dat het allemaal goed is gelukt en eerlijk waar, ik heb voor deze tweede plek keihard gevochten", aldus Daniëlle.
Michelle van Lanen stak het niet onder stoelen of banken dat zij haar derde plek in de eindstand vooral aan zichzelf te danken had. "Ik heb het vanavond werkelijk verprutst en dat je dan een plaats zakt in de eindrangschikking is alleen mijn eigen schuld. Aan de andere kant weet iedereen dat mijn paard Urchin een moeilijk paard is en daarom ben ik toch heel blij met deze bronzen medaille".
Marjolein Cho Chia Yeun (St.Anthonis) greep met Cho's Pepper net naast de medailles. "Ik heb werkelijk mijn best gedaan, maar het liep steeds net niet goed genoeg. Vierde worden is altijd balen en helemaal als je weet dat er net iets meer in had kunnen zitten", aldus Marjolein.

Tineke Bartels, de bondscoach van de Young Riders, glunderde. "Deze meiden weten echt wat paardrijden is en de eerste vier van dit kampioenschap zijn uitgegeroeid tot betrouwbare en standvastige combinaties, waarmee we echt iets te zoeken hebben op het Europees Kampioenschap. Dat de prestaties van sommige combinaties in de Kür niet helemaal uit de verf kwamen heeft alles te maken met de sterk verschillende omstandigheden waaronder dit kampioenschap wordt verreden. De eerste twee wedstrijden werden verreden in een heel kalm en rustige omgeving, terwijl de Kür in het hoofdstadion werd verreden, met heel veel publiek en rumoer. Dat zet deze jonge ruiters onder een zekere druk, maar de sterksten komen dan boven. De voortreffelijke prestatie van Urchin B heeft mij verrast, maar dat Krooswijk met Revino II zou winnen iets minder. Ik heb zelf ervaring met vele hengsten in de dressuursport en weet dat hormonen soms een belangrijke rol kunnen spelen. Daniëlle van Mierlo is met BMC Ucento een zeer stabiele factor gebleken. Dit kampioenschap is voor mij een belangrijk meetpunt in de selectie, omdat dit één van de zeer weinige driedaagse wedstrijden is. Ik heb een ruime keus is mij gebleken, maar de hele top van dit kampioenschap barst in mijn ogen van de potentie" aldus Bartels.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Eindstand NK dressuur Young Riders:


1) Angela Krooswijk (Prinsenbeek) - Revino II (Rohdiamant x Contender)
- 220.911

2) Daniëlle van Mierlo (Maasland) - BMC Ucento (Métall x Pygmalion) - 211.892

3) Michelle van Lanen (Uden) - Urchin B (Jazz x Vincent) - 210.023

Foto kampioenen Young Riders door: www.melissen.net