Eindhoven zorgt voor wereldprimeur tijdens 24u van Le Mans

09/06/2010 09:23

Holst Centre

Onderzoekscentrum Holst Centre eerste om flexible OLED werkelijk toe te passen

Eindhoven, 9 juni 2010 - Tijdens de 24-urenrace van Le Mans op 12 en 13 juni zal het Franse raceteam Oreca aan de start komen met een unieke wagen. Dankzij de technologie van het Eindhovense Holst Centre, een initiatief van imec (B) en TNO (NL), zijn in de achteruitkijkspiegels flexible OLEDs verwerkt. De lichtindustrie voorpselt een grote toekomst voor deze nieuwe manier van verlichting, maar totnogtoe beperkte hun zichtbaarheid zich tot onderzoek in laboratoria. Tijdens de 24u maken flexibele OLEDs hun wereldprimeur in een werkelijke toepassing.

De primeur

Het was de Amerikaanse chemiereus Huntsman, onderzoekspartner van Holst Centre, die met het idee kwam om een OLED te gebruiken voor hun logo op de racewagen van het Franse Oreca team. Als sponsor heeft Hunstman de beschikking over ruimte op de achterkant van de achteruitkijkspiegels. Na uitgebreid testen besloten Hunstman en Oreka om de OLED-spiegel dit jaar ook effectief in te zetten tijdens de race. Zonder onverwachte tegenslagen, prijkt de Oreca wagen aan de start met een lichtgevend "Araldite" logo, de productnaam van het speciale composietmateriaal wat Hunstman op de markt brengt en wat de integratie van de OLED toeliet.

Ton van Mol, verantwoordelijk voor het OLED programma bij Holst Centre verklaart trots: "Het is een hele eer om als jong onderzoekscentrum dit resultaat neer te zetten. Vanwege de extreme omstandigheden is technologische ontwikkeling voor de automobielindustrie sowieso al erg veeleisend. En raceteams als Oreca doen daar natuurlijk nog een schepje bovenop. Het hele traject zorgde al voor resultaten die we mee trug nemen in ons dagelijks onderzoek. We wensen de Oreca wagens, rijders - en OLEDs - een stralende finish toe."

Over OLED

Organische lichtgevende diodes (OLEDs) maken hun opmars in de wereld van de beeldschermen. Vanwege hun specifieke eigenschappen, zoals 'aangenaam' licht en hoog contrast vind je ze al in meerdere mobiele telefoons en toestellen met kleinere displays. Ook de eerste grotere OLED beeldschermen zijn al op de markt. En hoewel die voorlopig nog onevenredig duur zijn, is de kans groot dat ze op korte termijn de concurrentie aangaan met LCD en plasma.

Maar ook voor verlichting en signalisatie kan de OLED een revolutie ontketenen. Voordeel van OLEDs is namelijk dat je ze uit vloeibare componenten kan opbouwen. Dat maakt het mogelijk om ze op grote oppervlakken aan te brengen. Of om er vormen, figuren en teksten mee te printen. Om dat op een goedkope manier te doen, kijken onderzoekers naar processen vergelijkbaar met het drukken van kranten, waarbij OLED per strekkend meter kan geproduceerd worden op rollen flexibele folies. Met andere woorden zal je met OLED technologie uiteindelijk lichtgevend behangpapier kunnen maken.

Voor het zover is, moeten echter nog heel wat technologische hindernissen overwonnen worden. OLEDs op flexibele dragers - zoals plastic of metaalfolie - bevinden zich nog in het onderzoeksstadium en zijn daarom nog erg duur. Ook is er nog niemand in geslaagd om ze groter te maken dan ongeveer 15x15cm. Maar dankzij de samenwerking met leidinggevende industriële partijen is Holst Centre er toch in geslaagd om als eerste ter wereld een flexibele OLED te integreren in een werkelijke toepassing.





http://www.holstcentre.com/Home/NewsPress




Senternovem