Rijksvoorlichtingsdienst

Koningin opent nieuwe radiotelescoop LOFAR

Hare Majesteit de Koningin opent zaterdagmiddag 12 juni in de gemeente Borger-Odoorn (Drenthe) de grootste radiotelescoop ter wereld: LOFAR (Low Frequency Aray). De telescoop voor astronomisch onderzoek bestaat uit een netwerk van 25.000 kleine antennes die verspreid zijn over 36 velden in Noord-Nederland en enkele plaatsen in Noord-Europa. De antennes zijn via glasvezelkabels verbonden met een centrale computer. De telescoop kan hiermee een diameter van honderd tot duizend kilometer bereiken.

LOFAR richt zich op onderzoek naar het vroegste ontstaan van het heelal. Het onderzoeksgebied is de sterrenhemel van het noordelijk halfrond. De kern van LOFAR ligt tussen Buinen en Exloo vanwege de minste kans op storing. Naast sterrenkundigen kunnen ook landbouwdeskundigen en geofysici gebruik maken van het sensornetwerk van LOFAR. Ondergrondse sensoren verzamelen gegevens over de structuur van de aardbodem. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van modellen voor bodemdaling, watermanagement en gaswinning.

De Koningin werd eerder over de mogelijkheden van de nieuwe radiotelescoop geïnformeerd tijdens een streekbezoek aan Drenthe in mei 2008.

LOFAR is ontwikkeld door een consortium onder leiding van ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie. ASTRON maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). NWO geeft jaarlijks circa 700 miljoen euro aan subsidies om wetenschappelijk onderzoek in Nederland te stimuleren.

Noot voor redacties (