Gemeente Amsterdam


Zuideramstel gaat niet door : Nieuwe stap aanpak kwetsbare groepen in Amsterdam

---

Nieuwe stap aanpak kwetsbare groepen in Amsterdam

9 september 2009
-
Bestuursvoorlchting
Amsterdam krijgt een derde locatie waar kwetsbare Amsterdammers met diverse problemen hulpverlening krijgen. In dit pand met uitsluitend een loketfunctie zal medische zorg worden geboden, schuldhulpverlening, inkomensbeheer, het beheer van de bijstandsuitkering en het regelen van dagbesteding. Deze specifieke aanpak leidt in andere delen van de stad al tot een aanzienlijke verbetering van het leven van deze kwetsbare groepen en tot meer veiligheid en leefbaarheid op straat. De nieuwe dienstverlening komt op de hoek van de Elisabeth Wolffstraat en de 2e Kostverlorenkade en is voor cliënten uit het westelijk deel van de stad. Het college van B&W heeft daartoe besloten en het stadsdeelbestuur werkt mee aan de vestiging van deze voorziening.

De gemeente Amsterdam is de laatste jaren bezig om de zorg voor Amsterdammers met psychiatrische en/of verslavingsproblemen te verbeteren en tegelijkertijd Amsterdam veiliger en leefbaarder maken. Deze zogenaamde geïntegreerde aanpak heeft in Zuidoost al tot verbeteringen geleid. Sinds de komst van die voorziening in 2004 is er meer rust onder de doelgroep en is de overlast op straat met 66% gedaald (cijfer van 2007). In stadsdeel Centrum is een dergelijke voorziening in ontwikkeling en ook in het zuidelijk en noordelijk deel van de stad wordt momenteel gezocht naar locaties om deze geïntegreerde dienstverlening te vestigen.

Het pand in West krijgt uitsluitend een loketfunctie en geen opvang- of woonfunctie. Er komen mensen die in het westelijk deel van de stad wonen of daar verblijven voor dagbesteding of behandeling. Het merendeel van hen woont onder begeleiding en een klein deel woont zelfstandig. Er komen geen daklozen. De nieuwe voorziening richt zich op mensen met psychiatrische en/of verslavingsproblematiek die op meerdere gebieden zorg nodig hebben. Het gaat om cliënten die goed bekend zijn bij de hulpverlening en op dit moment worden geholpen op de polikliniek van de GGD aan de Laurierstraat en bij de afdeling Bijzondere Doelgroepen van DWI aan het IJsbaanpad. Na een verbouwing van het pand zal de dienstverlening medio 2011 van start kunnen gaan.

Het college en het stadsdeelbestuur vinden het essentieel dat de buurt veilig en leefbaar blijft, net als op de andere locaties. Daarom is in het pand professionele beveiliging aanwezig, die ook de veiligheid in de buurt in de gaten houdt, en wordt met de politie duidelijke afspraken gemaakt. Daarnaast zal in samenwerking met de buurt een zogenaamd beheersplan gemaakt worden om de veiligheid en leefbaarheid van de buurt op peil te houden. Bij andere, vergelijkbare voorzieningen in de stad, functioneren deze beheersplannen voldoende. De dienstverlening aldaar levert geen specifieke overlast op. In het beheersplan kunnen wensen van de buurt verwerkt worden. De gemeente gaat de komende tijd op diverse gelegenheden met de buurt in gesprek.

De concept-raadsvoordracht voor de financiering van deze voorziening wordt besproken in een gezamenlijke vergadering van de gemeenteraadscommissies Zorg en Werk en Inkomen.