Ingezonden persbericht


Perscommuniqué
De EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden CDR/10/48.nl
Brussel, 11 juni 2010

Territoriale overheden vragen Europa om bescherming tegen de schadelijke gevolgen van de slecht gereguleerde financiële sector

Tijdens de zitting van het Comité van de Regio's is door de leden uitgebreid gesproken over de financiële problemen van lokale en regionale overheden. Met het accent op de onderwerpen die de staatshoofden en regeringsleiders tijdens de Europese Raad van 17 juni zullen aansnijden, hebben zij in Brussel niet alleen met EU-commissaris Barnier van gedachten gewisseld over financiële regulering, maar ook uiting gegeven aan hun zorgen over de strategie "Europa 2020", vooral wat de bestrijding van armoede betreft.

Op 10 juni was het de eerste keer dat Michel Barnier als EU-commissaris interne markt en diensten een zitting van het Comité van de Regio's kwam bijwonen. Hij was uit op de steun van gemeenten en regio's voor de veranderingen van de Europese regelgeving met betrekking tot de financiële markten die de Commissie onlangs heeft voorgesteld. In dit verband merkte hij onder meer op: "Zonder de regio's kan de economie niet weer op gang worden gebracht: het gewicht dat zij economisch in de schaal leggen en hun creativiteit zullen de interne markt een impuls helpen geven. Hoe zou dat mogelijk zijn zonder de regio's, via wie allerlei opmerkingen en kritiek uiteindelijk Brussel bereiken?

Juist deze maand is de kredietstatus van veel Europese steden en regio's - waaronder Brussel - verlaagd, waardordoor de druk op hun financiën nog is toegenomen. Lokale en regionale overheden worstelen om een evenwicht te vinden tussen steeds hogere uitgaven en steeds magere inkomsten. Zij zien zich momenteel gedwongen om aan te kloppen bij financiële instellingen en geld te lenen voor hun projecten. Indirect is dat een gevaar voor de openbare dienst en de samenleving als geheel, aldus CvdR-voorzitster Mercedes Bresso.

Niettemin hebben de lokale en regionale vertegenwoordigers ingestemd met het beginsel van Europese solidariteit en met een grotere begrotingsdiscipline, beide aanbevolen door de Commissie. Maar ze zijn wel fel tegen eventuele bevriezing van het Cohesiefonds ter bestraffing van lidstaten met te grote tekorten, zoals de Commissie voorstelt. In een resolutie over geïntegreerde economische richtsnoeren wijst het Comité van de Regio's erop dat vooral regio's, steden en een beperkt aantal lidstaten hiervan de dupe zouden zijn, wat niet eerlijk is, en dat het indruist tegen het in het Verdrag van Lissabon verankerde beginsel van territoriale cohesie.

Verder dringen de leden met steun van het Parlement in een resolutie aan op een grotere inbreng van lokale en regionale overheden in de strategie Europa 2020. Onder verwijzing naar een perscommuniqué dat begin deze maand uitging naar staatshoofden en regeringsleiders steunden de leden van het CvdR het idee van het Europees Parlement van een territoriaal pact van lokale overheden, dat uitgesplitst zou moeten worden in nationale territoriale pacten. "In het belang van de economie en de burger willen wij ervoor zorgen dat de centrale autoriteiten samen met de lokale en regionale overheden de strategie Europa 2020 uitwerken en uitvoeren", aldus de leden in deze resolutie.

Want momenteel kunnen de lidstaten en de lokale overheden er bij gebrek aan middelen niet zonder hulp van anderen voor zorgen dat de EU-doelstellingen voor de bestrijding van armoede worden verwezenlijkt. Dat kwam naar voren tijdens het voorafgaand aan de zitting gehouden forum over de lokale en regionale maatregelen ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Arnoldas Abramavičius, burgemeester van Zarasai (LT/EVP) en rapporteur van het advies over de bescherming van kinderrechten, benadrukte op dit forum dat kinderen het kwetsbaarst zijn als het op armoede aankomt. "De doelstellingen kunnen alleen gehaald worden als met alle betrokken partijen, met name de lokale en regionale overheden, wordt samengewerkt.

Achtergrondinformatie voor journalisten

Ratingbureaus, die beoordelen hoe solvabel kredietnemers zijn, kijken zowel naar bedrijven en landen als naar steden en regio's die geld willen lenen. Deze beoordeling, die kan variëren, werkt door in de kosten van een lening en dus in het terug te betalen bedrag.

Eind 2009 heeft het Comité van de Regio's, dat door middel van een platform de strategie Europa 2020 op de voet volgt, onder lokale en regionale overheden een enquête gehouden over de economische herstelmaatregelen. Zo'n 80% van de steden en regio's die reageerden maakte melding van een sterke daling van de belastinginkomsten. 68% is veel meer gaan uitgeven aan sociale bescherming en dienstverlening. En volgens 36% is het personeelsbestand van lokale en regionale overheden drastisch geslonken.

Neem een kijkje op de website van het CvdR: : www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

Het Comité van de Regio's (CvdR) is de EU-Assemblee van lokale en regionale afgevaardigden. De 344 CvdR-leden, afkomstig uit de 27 EU-lidstaten, hebben tot taak om de lokale en regionale overheden en de door hen vertegenwoordigde gemeenschappen bij het EU-besluitvormingsproces te betrekken en over EU-beleid te informeren. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad zijn verplicht om het Comité van de Regio's te raadplegen op beleidsterreinen die regio's en steden aangaan. Het CvdR kan bij het Europees Hof van Justitie beroep instellen als zijn rechten worden geschonden of als het van mening is dat een EU-wet indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.




Ingezonden persbericht