PERSBERICHT
'Maatschappelijke kloof financiële zelfredzaamheid steeds groter' Eigen financiële vooruitzichten maken lageropgeleiden somber
Circa de helft van de Nederlanders merkt in de eigen financiële situatie de gevolgen van de economische crisis. Ten opzichte van een half jaar geleden heeft de crisis vaker geleid tot een inkomensdaling (16%) of baanverlies van een lid van het huishouden (11%). Hoewel de crisis ook hoger opgeleiden heeft geraakt, ziet deze groep de toekomst zonnig in. Zij verwachten vaker dan lager opgeleiden dat de financiële situatie van het huishouden de komende 12 maanden weer zal verbeteren. Dit stelt Platform CentiQ, Wijzer in geldzaken op basis van de resultaten van haar halfjaarlijkse publieksmonitor, onder 780 Nederlanders van 18 jaar en ouder, uitgevoerd door onderzoeksbureau Veldkamp.
'Kennisniveau lageropgeleiden hindert grip op financiële huishouding' Ruim 30% van de Nederlanders vindt het op dit moment moeilijker om hun eigen financiën te regelen, dan tien jaar geleden. Dit komt ondermeer doordat mensen meer eigen keuzes moeten maken, zoals het kiezen van een zorgverzekering en door de complexiteit van financiële producten. Mensen met een lager of middelbaar opleidingsniveau zijn oververtegenwoordigd in deze groep. Zij ondervinden hinder van hun lage kennisniveau, waardoor ze meer moeite hebben met het regelen van hun eigen financiën. Lager opgeleiden geven daarom vaker aan geholpen te willen worden bij het vergroten van de eigen financiële kennis en vaardigheden. Betrouwbare informatie op internet zou hier een belangrijke hulpbron voor kunnen zijn. Dit ondersteunt de koers die Wijzer in geldzaken in 2009 heeft met de website
'Zorgen over de gevolgen van de crisis'
Consumenten hebben het gevoel dat de ergste fase van de crisis voorbij is. Ze maken zich vooral zorgen om de gevolgen. De verwachting is dat alles duurder wordt (75%). Een half jaar geleden verwachtte nog 58% van de mensen dit. Andere redenen tot zorgen zijn de berichten vanuit de media over de crisis (42%) en de verslechterde eigen financiële situatie (41%). De bewustwording over de eigen financiële huishouding neemt door de crisis wel toe. Er worden vaker dan een half jaar geleden voorzorgsmaatregelen genomen om de gevolgen van de crisis op te vangen. Ruim 40% van de ondervraagden bezuinigt op de eigen uitgaven.
'Overheid heeft belangrijk taak bij verbeteren financiële kennis en vaardigheden' Als het gaat om de verantwoordelijkheid voor verbeteren van eigen financiële kennis en vaardigheden, zien burgers allereerst een verantwoordelijkheid voor zichzelf. Maar burgers zien ook een belangrijke taak voor de overheid: enerzijds hulp bij het vergroten van eigen financiële kennis en vaardigheden (72%), anderzijds strenge(re) regelgeving voor aanbieders van financiële producten (74%). Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen kan de overheid een rol spelen om er voor te zorgen dat ze beter met geld kunnen omgaan. Negen op de tien Nederlanders vindt dat kinderen op school al moeten leren hoe ze met geld moeten omgaan. Acht op de tien vindt dat de school naast de ouders de verantwoordelijkheid heeft om deze leerschool te verzorgen.
Over CentiQ, Wijzer in geldzaken
CentiQ, Wijzer in geldzaken vertegenwoordigt 45 organisaties die hun krachten bundelen om de consument 'wijzer in geldzaken' te maken. Zij zetten zich in om het financiële inzicht van de Nederlanders te vergroten, zodat consumenten beter in staat zijn financiële beslissingen te nemen. Platform CentiQ, Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de overheid, onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap samenwerken.
----------
Noot voor redacties
Mededeling aan redacties (
Ingezonden persbericht