Persbericht gemeente Amersfoort - vrijdag 11 juni 2010
Gemeentepenning voor Rob Kemperink (mede-auteur 'Bruit van d'Eem')
De heer drs. R.M. (Rob) Kemperink (70) ontving op donderdag 10 juni de Gemeentepenning van de stad Amersfoort uit handen van burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper tijdens het historisch café in De Observant. Kemperink wordt geëerd voor zijn onderzoek naar en vastlegging van de geschiedenis van Amersfoort. Kroon op zijn werk is het tot stand komen vorig jaar van de nieuwe Amersfoortse geschiedenis, Bruit van d'Eem.
Het werk van de heer Kemperink met betrekking tot Bruit van d'Eem is zowel historisch als wetenschappelijk van grote klasse. De oude geschiedenis van de stad is op een gedegen wijze beschreven. Met zijn onderzoeken is een belangrijk stuk van het verleden van Amersfoort voor altijd vastgelegd.
Meer dan tien jaar hebben diverse auteurs gewerkt aan deze omvangrijke en rijk geïllustreerde publicatie. De twee boeken, totaal 988 pagina's, beschrijven de geschiedenis van de stad vanaf de vroege middeleeuwen tot en met heden. De boeken bevatten 600 afbeeldingen, tal van schilderijen, tekeningen, oude ansichtkaarten, unieke foto's en prachtige landschapsfoto's. Deze zijn in kleur opgenomen en voorzien van uitgebreide bijschriften.
Verbonden met Amersfoort
De in Apeldoorn woonachtige heer Kemperink is al lange tijd verbonden met Amersfoort. Zijn vader, J.H.P. Kemperink (1905 - 1977) was leraar geschiedenis in Amersfoort van 1947 tot 1970. Tijdens zijn studie hielp de heer Kemperink als vrijwilliger bij de inrichting van de bibliotheek van Museum Flehite. Zijn eerste artikel in 1974 in Flehite, het toenmalige tijdschrift van de oudheidkundige vereniging, had met die werkzaamheden te maken. Dat ging over een bijzonder exemplaar van Vondels Palamedes in de museumbibliotheek. Dit toneelstuk was een aanklacht tegen het proces en de veroordeling van Johan van Oldenbarnevelt die in Amersfoort geboren was en daar zijn jeugd had doorgebracht.
Rol van betekenis voor de geschiedschrijving van Amersfoort
Precies veertig jaar geleden verscheen van zijn hand 'Oude bosnamen langs de Eem' in het tijdschrift Naamkunde. Daarop volgde vele artikelen met name in Flehite. Na de dood van zijn vader in 1977, volgde de heer Kemperink zijn vader op in de redactie van Flehite, ook al woonde hij toen al in Apeldoorn. Vanaf die tijd was hij een trouw lid van de redactie van het tijdschrift en van de opvolger: het historisch jaarboek Flehite voor Amersfoort en omgeving.
Samen met anderen schreef hij onder meer de bundels De Amersfoortse kerken, kloosters, kapellen en synagoge en hun geschiedenis tot omstreeks 1850 (1984) en Amersfoortse Opstellen (1989). Een ander baanbrekend onderwerp was de oudste geschiedenis van de Malen op het Hoogland. Ook bij de geschiedenis in de maandafleveringen Amersfoort zoals het was, Zwolle 1995 - 1997 en de Amersfortia Reeks (waarin 16 delen over de Amersfoortse geschiedenis is verschenen sinds 1983) was hij een betrokken redacteur.
Noot voor de redactie,
Gemeente Amersfoort
Gemeente Amersfoort