Gemeente Culemborg

Persbericht onder embargo tot 11 juni 2010 19.30 uur
---

Koninklijke onderscheiding voor 90-jarige Ger Lataster

Burgemeester Roland van Schelven van de gemeente Culemborg reikt op 11 juni een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Ger Lataster. "Ger Lataster (...) de eerste grote romanticus in de Nederlandse schilderkunst sinds van Gogh" (Dolf Welling), waarvan het werk "... in uitdrukkingskracht niet onderdoet voor die van werken van zijn tijdgenoten Jorn, Appel en De Kooning" (Willemijn Stokvis) wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ger Lataster (Schaesberg, 16 februari 1920) heeft naam gemaakt als één van de grootste kunstenaars op het gebied van abstract-expressionisme. Lataster, zoon van een mijnwerker, volgde de Kunstnijverheidsschool in Maastricht. Vervolgens ging hij naar Amsterdam om aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te studeren (1941-2; 1946-8). Lataster wordt gerekend tot de zogenaamde "Amsterdamse Limburgers", waartoe ook Pieter Defesche, Jef Diederen en Lei Molin behoren. Na zijn studie aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam ontving hij de prestigieuze Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst. Hij verwierf nationaal en internationaal bekendheid tijdens de hoogtijdagen van deze stroming in de jaren '50 en '60.

De thema's in het werk van Lataster getuigen zowel van een diepe maatschappelijke betrokkenheid als oog voor de directe omgeving. Zelf zegt hij hierover: "Het hoeven niet altijd grote onderwerpen te zijn die aanleiding geven tot het maken van een schilderij. Soms zie je heel gewone dingen in je dagelijkse omgeving waar je op reageert en waar je conclusies uit trekt, als je dat niet doet moet je geen schilder worden". Bekende werken van Lataster zijn het schilderij 'Spelende kinderen' (1954, opdracht gemeente Heerlen) en de monumentale plafondschildering voor het Mauritshuis in Den Haag ('Icarus Atlanticus', 1987-88).

Lataster heeft tot vandaag toe het abstract-expressionisme weten te gebruiken als een zich voortdurend vernieuwende en verrijkende methode. Ondank een grote verscheidenheid aan technieken en onderwerpen kent zijn oeuvre een grote innerlijke consistentie. Een "Lataster" is in een oogopslag als zodanig te herkennen.

Ook nu nog, ondanks zijn hoge leeftijd, is Lataster bezig met de nieuwe media en het gebruik daarvan. Op zijn website staat een zelfportret naar Rembrandt een zelfportret met de rug naar de toeschouwer waaruit zijn plezier in zijn werk en oog voor de sfeer sterk naar voren komt.

Het werk van Lataster is vertegenwoordigd in een groot aantal museale collecties in binnen- en buitenland, waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Maastrichtse Bonnefantenmuseum en nu in de tentoonstelling in Culemborg: 'Who's afraid of Ger Lataster'. Van 11 juni tot 11 juli 2010 staat het werk van deze bijzondere kunstenaar centraal in een expositie in de Grote of Barbarakerk, Grote Kerkstraat 4 te Culemborg.

De stichting Pianomania organiseert eenmaal per jaar een festival of expositie onder de titel "Who's afraid of..."waarbij hedendaagse kunst centraal staat. In 2008 was dat het Canto Ostinato van Simeon ten Holt en in 2009 Minimal Art". Dit jaar staat "Who's afraid of Ger Lataster" op het programma. De opening vindt plaats op vrijdag 11 juni om 19.00 uur in de Grote of Barbarakerk door kunstkenner Ko van Dun, de muziek wordt verzorgd door celliste Sanne de Graaf met werken van J.S. Bach en G. Crumb. De expositie is te bezichtigen op zaterdag en zondag vanaf 11 juni tot en met 11 juli 2010. De openingstijden zijn zowel op zaterdag als op zondag van 12.00 tot 16.00 uur. De expositie is gratis toegankelijk.

EINDE PERSBERICHT