NIOD
11 juni: Oral history symposium. Hoe oorlogsverhalen hun weg vinden naar het publiek
Oral history maakt wereldwijd een explosieve groei door. Van het verzamelen en beheren van schaarse bronnen door wetenschappers wordt oral history nu toegepast in audiovisuele projecten door en voor iedereen. Het ministerie van VWS heeft in het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog een groot aantal projecten op dit gebied gesubsidieerd. Tijdens het oral history symposium Getuigen Verhalen. Hoe oorlogsverhalen hun weg vinden naar het publiek presenteert een selectie uit deze projecten zich.
NIOD - Oral history en de Tweede Wereldoorlog
Direct na de oorlog interviewden medewerkers van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (huidige naam: NIOD) overlevenden en getuigen van de jodenvervolging en de concentratiekampen. Het doel was gegevens te verzamelen over de kampen, de buitencommando's en de transporten. Filmmaker Willy Lindwer heeft vanaf 1970 een filmcollectie opgebouwd waarin de Holocaust centraal staat. Het ruwe bronnenmateriaal van 83 interviews dat is gebruikt voor zeven documentaires, is beschreven en gedigitaliseerd.
Annemieke van Bockxmeer, archivaris van het NIOD, zal tijdens het oral history symposium een lezing verzorgen over de interviewers van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie en het werk van filmmaker Willy Lindwer.
Andere projecten van het prgramma Erfgoed van de Oorlog die zich tijdens het oral history symposium presenteren zijn:
* Joods Historisch Museum - Tweeduizend getuigen vertellen
* Van Osch Film Produkties i.s.m. Stichting Het Kader - Troostmeisjes
* Zigma - Verplicht Varen voor Koningin en Vaderland
* DANS/KNAW - Digitale archivering: beschrijven, bewaren, benutten
Algemene informatie
Datum: 11 juni
Tijd: 13.00 - 17.00 uur
Plaats: Beurs van Berlage, Ingang Damrak 243, Amsterdam
Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. U kunt zich tot 4 juni aanmelden per e-mail op