Gemeente Hulst


Hulst financieel nog op koers

Informatie over de voorjaarsnota 2010 en de perspectieven nota, met een blik vooruit op 2011 en 2012.

Jaarlijks wordt er in het voorjaar een stand van zaken gegeven van de financiële situatie en het gevoerde beleid. De voorjaarsnota 2010 geeft aan dat de gemeente momenteel nog financieel op koers ligt.

Aan de ene kant zijn er extra uitgaven aan de orde, zoals onder andere het extra uitrukken van de brandweer en het toegenomen aantal vrijwilligers bij de brandweer, het verhogen van de wachtgelden en pensioenen voor de (voormalige) wethouders. Daarnaast werd de vergoeding voor de raadsleden verhoogd en zijn er voorbereidingskosten voorzien voor onder andere Plan

De Statie.

Aan de andere kant is de verwachting dat er minder rentelasten zullen zijn.

Ook voorhanden is de nota reserves & voorzieningen met daarin de actualisatie van het huidige beleid, de nota risicomanagement & weerstandsvermogen en de perspectieven nota. Deze laatste nota geeft inzicht in de toekomst. Het zal voor niemand een verrassing zijn dat ook de gemeente Hulst de broekriem zal moeten aantrekken om financieel gezond te blijven. Hulst gaat net als de rest van Nederland lastige tijden tegemoet.

Het college van burgemeester en wethouders heeft zich ten doel gesteld om ook in 2011 een sluitende begroting aan te bieden aan de gemeenteraad, met daarin toch ook ruimte voor investeringen (1 miljoen op jaarbasis).

Om dit te bewerkstelligen dienen wel de reeds aangekondigde maatregelen te worden doorgevoerd. Dit omvat een verhoging van de OZB, een verhoging van de parkeerbelasting, een verhoging van de honden-, toeristen- en forensenbelasting en het bevriezen en/of verlagen van subsidies. Deze maatregelen moeten een bedrag van 360.000 euro opleveren.

Daarnaast stelt het college van burgemeester en wethouders voor 2011 extra maatregelen voor om te komen tot een extra bezuiniging van 390.000 euro. Deze ombuigingen gaan over de bedrijfsvoering en de personele uitgaven, de Rekenkamercommissie, Hulst millenniumgemeente, betaald parkeren, OZB en beïnvloedbare subsidies.

De maatregelen met betrekking tot de OZB komen neer op een verhoging per gezin van 8 euro op jaarbasis.

Voor 2012 ziet de situatie er opnieuw lastig uit. Een en ander is sterk afhankelijk van hoe de rijksbezuinigingen uitpakken voor de gemeente Hulst. Om de begroting 2012 sluitend te krijgen, zullen er fundamentele keuzes moeten worden gemaakt. Om daar naar toe te werken, bestaat de intentie om een werkgroep te vormen vanuit de gemeenteraad en het college. Deze werkgroep zal als taak hebben alle mogelijkheden en onmogelijkheden te bestuderen en om besluitvorming - om te komen tot een sluitende begroting 2012 - voor te bereiden. Als eerste aanzet daarvoor is door het college een overzicht gemaakt. In dit overzicht zijn voorbeelden per programma (hoofdstuk) op een rij gezet. In principe moet in april 2011 duidelijk zijn, welke maatregelen moeten worden genomen.

De raadscommissie Middelen buigt zich in haar vergadering van donderdag 24 juni 2010 over de bovengenoemde nota's.