Wageningen Universiteit en Researchcentrum
11 jun 2010
Onderdeel: Food and Biobased Research
Nummer: N
Food & Biobased Research, onderdeel van Wageningen UR, heeft haar
na-oogst-onderzoeksfaciliteiten voor versproducten gemoderniseerd en
ondergebracht in één gebouw dat de naam Qualitron4 (Q4) heeft. De
vernieuwingsimpuls was nodig om de juiste antwoorden te kunnen geven op
actuele vragen in het kennisdomein. De huidige moderne inrichting van
het gebouw ondersteunt onderzoekers, waardoor zij op efficiënte wijze
betrouwbare experimenten uit kunnen voeren.
Het gebouw is op 11 juni tijdens de Inspiration Day van Food & Biobased
Research officieel in gebruik genomen. De openingsceremonie werd
verricht door de heer M. Gerritsen, secretaris van het Productschap
Tuinbouw. Veel van het ketengerichte onderzoek wordt uitgevoerd in
projecten die op de tuinbouwsector zijn gericht en waar het
Productschap Tuinbouw budgetten voor beschikbaar stelt.
Q4 bevat: een twintigtal koelcellen met nauwkeurige vocht- en
temperatuurregeling, een nieuwe interactieve controlled atmosphere
conditionering (ca. 100 units), een verpakkingslaboratorium, drie
uitstalruimtes voor bloemen, planten en AGF-producten, meerdere
kwaliteitsmeetruimtes voorzien van state-of-the-artapparatuur, enkele
ruwlabs en een twintig meter lange testruimte voor vrachtwagens en
containers (ATP-teststation).
Keten- of bedrijfsgerichte oplossingen
De themaâs waarbij de Q4-faciliteiten een essentieel onderdeel vormen
om tot keten- of bedrijfsgerichte oplossingen te komen zijn:
* Duurzame distributie bevorderen
- Beperken van voedselverliezen door houdbaarheidsverlenging
* Ontwikkelen van alternatieve, duurzame âversâtransportopties
- Trein, boot, binnenvaart i.p.v. truck en vliegtuig
- Keteninformatiesystemen: business intelligence, actieve
RFID-sensoren
* Gezond eten door betere smaak
- Beheersen van de rijping en veroudering van fruit en groente
* Borgen van kwaliteit van versproducten in wereldwijde
voorzieningsketens
- AGF, bloemen, planten, bollen, bomen, vlees en vis
- Nieuwe generatie bloembehandelingsmiddelen
* Gebruiksgemak en toegevoegde waarde
- Inzet van beschermende (gas)verpakkingen bij maaltijden en
kant-en- klaarproducten
* Minder risico op verliezen bij langdurige groente en fruitbewaring
- Interactieve bewaring met nieuwe sensoren (DCS)
* Meten van kwaliteit
- Destructief, non destructief, camera-inspectie systemen,
micro-arrays
* Technische innovaties op het gebied van bewaar- en
transporttechnologie
- Regelsystemen, ontsmetting, luchtbehandeling
- Energiebesparingsmogelijkheden
* Adviezen m.b.t. bouwprojecten, koelhuizen, bewaarcondities,
verslogistiek.