Sanquin en het NKI winnen Amsterdam Inventor Award 2010

11/06/2010 16:15

Sanquin

Amsterdam 11 juni - Een team onderzoekers van Sanquin Bloedvoorziening en Het Nederlandse Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) heeft de Amsterdam Inventor Award 2010 gewonnen voor hun uitvindingen gericht op "Selectie en Monitoren van T cel Epitopen". Dit is 10 juni bekend gemaakt tijdens het Amsterdam Inventor Dinner.

In een samenwerking tussen de groepen van prof. Dr Ton Schumacher (NKI-AVL), Dr Huib Ovaa (NKI-AVL) en Dr Wim van Esch (Sanquin) zijn twee nieuwe, innovatieve technologieën ontwikkeld:" HLA peptide-uitwisselingstechnologie", waarmee productie van duizenden, verschillende peptide HLA complexen mogelijk is, die gebruikt kunnen worden om T killer cellen op te sporen, en "Multiplex T cel Afbeeldingstechnologie", waarmee gelijktijdig een groot aantal verschillende groepen van T cellen in een enkel bloedmonster zichtbaar gemaakt kan worden.

In totaal hebben zestien organisaties uit de sectoren industrie en kennisinstituten twintig uitvindingen gepresenteerd voor de Amsterdam Inventor Award op basis waarvan nieuwe, innovatieve producten, processen en/of diensten gerealiseerd kunnen worden. De uitvindingen werden door een vakjury beoordeeld op innovativiteit, kwaliteit van de uitvinding, commerciële waarde, maatschappelijke waarde en ondernemerschap.

Over "Selectie en Monitoren van T cel Epitopen"

Een bepaalde groep van witte bloedcellen, T killer cellen genoemd, waarvan er zich vele miljarden in ons lichaam bevinden, beschermen ons tegen in ons lichaam binnengedrongen micro-organismen en kanker. Deze groep van T cellen is opvallend divers, waarbij bijna elke T cel een verschillend antigeen herkent en in staat is om lichaamscellen die dat bepaalde antigeen dragen te doden. Antigenen zijn kleine eiwitfragmenten (peptiden) opgebouwd uit acht tot tien eenheden die aan het celoppervlak gepresenteerd worden als een complex met het menselijke leukocytenantigeen (HLA). Wanneer we mensen vaccineren willen we specifiek die T cellen activeren die dit virus herkennen. Maar hoe speuren we T cellen op die een bepaald virus -of kankerantigeen herkennen en zich als een naald in een hooiberg bevinden onder miljoenen van andere T cellen? Met de twee uitvindingen van Sanquin en NKI-AVL wordt dit mogelijk. De ontwikkeling van een groot aantal nieuwe vaccins en immuno-therapieën voor het voorkomen en het behandelen van infectieziekten en bepaalde vormen van kanker kan hierdoor versneld worden.