Ingezonden persbericht


Persbericht

Langeveen, 10 juni 2010

GdG/MvdW/256pb2010

Varkenshouders geïnteresseerd in Krull

Steeds meer bedrijven willen een Canadese Strooiselstal

Onder grote belangstelling van varkenshouders die over willen gaan naar een Canadese Strooiselstal werd op 10 juni op het bedrijf van varkenshouder Broenink het merk Krull gepresenteerd. Krull is het eerste tussensegment varkensvlees met een Beter Leven Ster van de Dierenbescherming.

Sinds 2002 heeft Raymond Cobben samen met drie andere varkenshouders (ook wel bekend onder Stichting MBV) een varkensstal ontwikkeld waarin dierenwelzijn en emissiebeperking leidend zijn. Het canadian bedding system (CBS), ook wel bekend als Canadese Strooiselstal, is een antwoord op de vraag van de consument naar een goed en betaalbaar tussensegment varkensvlees: herkenbaar voor iedereen als Krull.

Veel belangstellenden
Donderdag 10 juni stelde familie Broenink uit Langeveen haar Canadese Strooiselstal open voor geïnteresseerde varkenshouders. Zij werden niet alleen geïnformeerd over het houderijsysteem, maar ook over het in de markt zetten van het merk Krull. Ook de ervaringen van de varkenshouders met een Canadese Strooiselstal werden breed uitgemeten. Enthousiast vertelden deze varkenshouders over het nieuwsgierige en levendige karakter van de varkens, veroorzaakt door de grotere ruimte waarin zij zich kunnen bewegen en het strooisel waarin zij wroeten en liggen. Volgens Cobben is het CBS 'het bestaansrecht voor varkenshouderij in Nederland, omdat wij echt duurzaam en verantwoord ondernemen'

Krull

Vanaf 10 juni is Krull ook zichtbaar bij de varkenshouders die zich hebben aangesloten bij de Stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees. Hiervoor zijn speciale boerderijborden ontwikkeld, die op een prominente plek op de gevel worden opgehangen. Er is voor de naam Krull gekozen omdat het goedgekeurd is door de consument, de varkenshouder en de Dierenbescherming en omdat het canadian bedding system veelvuldig genoemd wordt door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als voorbeeld van een diervriendelijke stal. Maar ook omdat de aangesloten varkenshouders de intentie hebben om de krul in de varkensstaart te houden, iets dat uniek in de varkenshouderijsector is. De varkens hebben een goed leven gehad op strooisel in een prima leefruimte met voldoende afleiding.

Stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees

De Stichting MBV heeft als doel het bevorderen van maatschappelijk bewust ondernemen en het dier- en milieuvriendelijk produceren en verwerken van varkensvlees. Welzijn en duurzaamheid zijn de uitgangspunten. Voortdurend worden normen aangescherpt om het welzijn van het varken te verhogen, het vlees lekkerder te maken en het maatschappelijk ondernemen te stimuleren. Vanuit dat laatste oogpunt ondersteunt de Stichting de 'Big Challenge: varkenshouderij tegen kanker'.

Afgelopen vier jaar heeft de Stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees (Stichting MBV), in samenwerking met de Dierenbescherming en voerleverancier Hendrix UTD, normeringen en uitgangspunten voor het produceren van varkensvlees in een Canadese strooiselstal aangescherpt. De vleesvarkens leven op strooisel en hebben meer ruimte dan hun soortgenoten in een doorsnee stal. In principe worden de staarten van de dieren niet gecoupeerd en de beren niet gecastreerd.

Bijlage: foto`s 10 juni en logo Krull

logo Krull

vermarkting van het vlees

informatie uitwisseling tussen de varkenshouders

varkens in de Canadese strooiselstal

varkenshouders geinformeerd

het eindproduct: Krull vlees

----------


Noot voor redacties


Stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees
Langs de Gewannen 20
6235 NV Ulestraten
Tel. 043-3643830
Fax.043-3643830

(