Persbericht van de Universiteit Utrecht
8 juni 2010
Oratie Frank van Tubergen over etnische ongelijkheid op arbeidsmarkt
Allochtoon en arbeidsmarkt: sociaal netwerk van belang
In Nederland en andere Westerse landen zijn allochtonen en hun kinderen vaker werkloos en hebben zij een lager inkomen dan autochtonen. Socioloog Frank van Tubergen van de Universiteit Utrecht gaat in zijn oratie op 11 juni in op de etnische ongelijkheid op de arbeidsmarkt.
Volgens de onderzoeker zijn er twee gangbare verklaringen voor de ongelijkheid. Discriminatie is de eerste. Door velen wordt het bestaan van discriminatie in de moderne samenleving in twijfel getrokken, maar Van Tubergen laat met onderzoeksgegevens zien dat allochtonen in Nederland en andere landen nog steeds worden gediscrimineerd bij het verkrijgen van stageplekken en banen.
Minder vaardigheden en kennis
Daarnaast hebben allochtonen minder human capital, een overkoepelende term voor vaardigheden en kennis die ieder mens heeft. Allochtonen zijn lager opgeleid, beheersen de taal niet afdoende, en diploma´s en werkervaring behaald in het land van herkomst worden niet volledig erkend door werkgevers. Ook hebben allochtonen, met name vluchtelingen, meer gezondheidsproblemen, wat leidt tot geringere kansen op de arbeidsmarkt.
Sociale netwerken
Ondanks de juistheid van bovengenoemde verklaringen, schieten ze volgens Van Tubergen tekort. Zo zijn er onverwachte etnische verschillen in human capital en werkloosheid en is het onduidelijk waarom discriminatie optreedt. Om daar meer zicht op te krijgen, pleit de Utrechtse socioloog voor onderzoek naar de invloed van sociale netwerken. Hij beargumenteert dat de etnische segregatie van sociale netwerken, zoals in de buurt, op school, en in de vrije tijd, ongelijke kansen creëert tussen allochtonen en autochtonen. Die ongelijkheid heeft gevolgen voor individueel handelen."Als bijvoorbeeld veel van jouw vrienden school verlaten, doe jij dat zelf ook", verduidelijkt hij.
Vrienden van vrienden
Ook stelt Van Tubergen dat kleine verschillen in de netwerken van allochtonen en autochtonen door zelfversterkende processen groter kunnen worden. Daarbij spelen niet alleen persoonlijke netwerken (vrienden) een rol, maar zijn ook de connecties tussen netwerken (vrienden van vrienden) van belang. Ten slotte is Van Tubergen van mening dat de studie van sociale netwerken ons in staat stelt te begrijpen waarom sommige allochtone jongeren het ineens verrassend goed doen op school en op de arbeidsmarkt, en anderen juist onverwacht slecht.
Multiculturele samenleving
Onderzoek naar de multiculturele samenleving is een van de pijlers van de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Frank van Tubergens oratie over etnische ongelijkheid op de arbeidsmarkt vindt vrijdag 11 juni om 16.15 uur plaats in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, Domplein 29.
De tekst van de oratie is op te vragen bij onderstaande personen.
Universiteit Utrecht