Ingezonden Persbericht Nederlandse Vereniging van Banken
Amsterdam, 10 juni 2010
Internationaal onderzoek toont aan:
Opeenstapeling maatregelen kost groei en banen
Een opeenstapeling van maatregelen die de ronde doen ten aanzien van banken is zeer schadelijk voor de economie. Dit blijkt uit een onderzoek van het Institute of International Finance (IIF) in samenwerking met de European Banking Federation (EBF) dat vandaag is gepubliceerd. In het Eurogebied kan de schade in tien jaar tijd oplopen tot 4% minder economische groei en vijf miljoen minder banen. Het is nog onbekend in hoeverre deze economische kosten worden gecompenseerd door een verbeterde stabiliteit van het financiële systeem.
De Nederlandse Vereniging van Banken trekt hieruit de conclusie dat het nieuwe Nederlandse kabinet zeer behoedzaam te werk moet gaan als het gaat om regulerende maatregelen ten aanzien van de bankensector. Zij is verheugd over het bericht eerder deze week dat de G20 niet tot een bankbelasting heeft besloten. De Nederlandse Vereniging van Banken heeft zich steeds tegen een bankbelasting verzet, onder andere omdat een dergelijke lastenverzwaring ten koste gaat van de ruimte voor kredietverlening en daarmee het economische herstel kan schaden. Zij vindt dat prioriteit moet worden gegeven aan het versterken van kapitaals- en liquiditeitseisen, waarover het comité van centrale banken in Bazel zich buigt.
Het onderzoek van het IIF en de EBF toont verder aan dat bij een opeenstapeling van maatregelen het Eurogebied veel harder wordt getroffen dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten. In de VS zou de economische groei met 2,5% verminderen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken moet het Nederlandse kabinet zich rekenschap geven van het 'internationale speelveld' van banken. Eventuele maatregelen mogen niet tot een concurrentienadeel leiden voor Nederlandse en Europese banken.
Het IIF is de enige wereldwijde organisatie van financiële instellingen. De meeste van de grootste banken ter wereld zijn lid, evenals een toenemend aantal verzekeringsmaatschappijen en investeringsmaatschappijen. De EBF is de gezamenlijke Europese belangenorganisatie van bankiersverenigingen in de diverse Europese landen. De Nederlandse Vereniging van Banken is lid van de EBF.
Nederlandse Vereniging van Banken
De Nederlandse Vereniging van Banken is in 1989 ontstaan uit enkele verschillende organen en
behartigt de gemeenschappelijke belangen van de Nederlandse banken. Vrijwel alle in
Nederland actieve banken, inclusief vestigingen van buitenlandse banken, zijn lid van de
Nederlandse Vereniging van Banken. Voor haar leden en geïnteresseerde buitenstaanders
fungeert de Nederlandse Vereniging van Banken ook als kennis- en informatiecentrum. Banken
werken samen aan vertrouwen. De Code Banken die sinds 1 januari 2010 van kracht is en voor
alle banken in Nederland geldt, stelt de klant centraal. Daarnaast zijn diversiteit in het
bankwezen en concurrentiekracht van de Nederlandse banken belangrijke uitgangspunten in het
beleid van de Vereniging.
Ingezonden persbericht