Hulpverlening Gelderland Midden



Gezondheidsraad adviseert een aanscherping van asbestnormen

De Gezondheidsraad bracht op 3 juni een rapport uit met een nieuwe beoordeling van de gezondheidsrisico's van asbest. Hieruit blijkt dat het risico van het inademen van asbestvezels 30 tot 40 keer hoger moet worden ingeschat dan tot nu toe werd gedacht.

Hoewel het gebruik van asbest sinds 1993 is verboden, vindt blootstelling nog steeds plaats. Asbestvezels zitten ook nu nog in de lucht en er kan extra asbest vrijkomen door bijvoorbeeld verbouwingen of reparaties waarbij asbesthoudend materiaal wordt beschadigd.

Strengere normen

De Gezondheidsraad doet in haar rapport een voorstel voor nieuwe normen. Deze zijn strenger dan de huidige normen. Voor wit asbest, dat in Nederland het meest is toegepast, zouden de waarden voor de hoeveelheid asbestvezels in de lucht een factor 40 lager worden en voor blauw en bruin asbest een factor 30 lager.

Het ministerie van VROM heeft het RIVM en TNO opdracht gegeven de gevolgen hiervan te onderzoeken. Een rapport hierover wordt op korte termijn verwacht.

Asbestkanker

Het risico op kanker dat iedereen loopt door een leven lang buitenlucht met een kleine hoeveelheid asbestvezels in te ademen, kan met de nieuwe risicoschatting oplopen tot ongeveer 0,01 procent (1 op 10.000). In vergelijking met de 30 procent kans op kanker die iedereen in Nederland heeft, is dit een klein risico.

Door het inademen van asbestvezels kan een mesothelioom (kanker van longvlies of buikvlies) of longkanker ontstaan. Deze typen kanker ontstaan 10 tot 60 jaar na blootstelling. Bij longkanker spelen naast asbest ook andere risicofactoren mee. De meeste mensen die nu kanker krijgen door asbest hebben in de vorige eeuw zonder goede beschermende maatregelen jarenlang gewerkt met asbest. De komende periode zijn hierdoor jaarlijks nog steeds asbestslachtoffers te verwachten.

Werken met asbest

De hoogste blootstelling aan asbestvezels is er tijdens en na werkzaamheden met asbest. Het zelf verwijderen van asbesthoudend materiaal wordt op basis van het rapport van de Gezondheidsraad riskanter ingeschat dan eerder gedacht. Ook voor bedrijven die asbest saneren zou de nieuwe risico-inschatting gevolgen kunnen hebben.

Het komt met enige regelmaat voor dat mensen bij het klussen extra asbestvezels hebben ingeademd, omdat pas later bleek dat er asbest aanwezig was. Het risico van deze incidentele blootstelling aan een verhoogde hoeveelheid asbestvezels in de lucht is met de nieuwe risico-inschatting groter dan eerder gedacht. Maar het gaat hierbij nog steeds om een klein risico.

Verdere informatie

Met vragen over gezondheid en asbest kunt u terecht bij het Team Milieu en Gezondheid van Hulpverlening Gelderland Midden via telefoon (026-3773344) of per e-mail: milieu-en-gezondheid@hvdgm.nl

Meer achtergrondinformatie over asbest en gezondheid staat ook in het informatieblad asbest.

Informatie over het Advies Asbest van de Gezondheidsraad vindt u op de website van de Gezondheidsraad.