Gemeente Ermelo


Kritisch positief over centrumontwikkeling Ermelo

Zo'n 100 belangstellenden zijn aangeschoven aan de tafeltjes in de Dialoog te Ermelo. Het is maandagavond 7 juni 2010. Nieuwsgierige gezichten, sommigen wat sceptisch. Dan krijgt na de opening door commissievoorzitter Henk van Andel en procesleider Harm van Dijk de Klankbordgroep het woord. Bij monde van klankbordgroeplid Jobert van Oostindië wordt de visie van de gezamenlijke burgerwerkgroepen Centrumontwikkeling Ermelo gepresenteerd en uitvoerig toegelicht.

In die visie spelen de namen en thema's van de werkgroepen: Toegankelijkheid, Groen, Ontmoeting, Hart, Diversiteiten en Leefbaarheid een grote rol. Dit heeft geleid tot de slogan: `In 2025 is het centrum van Ermelo een toegankelijke en groene ontmoetingsplek met een hart. Ermelo is trots op haar diversiteit en dorpse karakter.'

Presentatie burgervisie

Van Oostindië benadrukt dat het proces wat de werkgroepen hebben doorlopen niet alleen geleid heeft tot een gezamenlijk gedragen output. `Het proces heeft ook het nodige met ons persoonlijk gedaan. De kracht ervan is dat we vanuit de breedte van de samenleving met elkaar een visie op het dorpscentrum hebben mogen ontwikkelen.'

Centrum als `verlengstuk van je tuin'
Hoewel Ermelo niet echt een hart heeft, maar een langgerekte winkelstraat, valt daar best iets van te maken, aldus Oostindië. Zeker wanneer al die aspecten van toegankelijkheid, groen, diversiteit , leefbaarheid, ontmoeting en hart worden meegenomen bij het oplossen van de voornaamste knelpunten.
Behalve die kilometer lange winkelstraat, gaat het immers ook om de ruimtelijke kwaliteit en het elegant omgaan met de verkeers- en parkeerdrukte. In zijn toelichting verwoordt hij de beleving die daarbij hoort als volgt: `De Stationsstraat moet een verblijfsgebied zijn waar de automobilist te gast is. Een verlengstuk van je eigen tuin. Een plek waar je je veilig voelt.

Presentatie

Visualisatie burgerresultaat

Klik op de foto's voor een vergroting

'Kritisch positief'
Voor de pauze maakt Van Dijk een rondje langs de tafels om verschillende inwoners van Ermelo een reactie te ontlokken. De meeste zijn opgetogen en positief over de uitkomst van de werkgroeparbeid. Een van de ondernemers is kritischer.' Ik hoor niets nieuws. Van collega's weet ik hoe moeilijk het is om bijvoorbeeld een terrasvergunning aan te vragen. De plannen over parkeergelegenheid, verplaatsing van de markt, ideeën voor herbestemming van het postkantoor bestaan al langer. Maar onder de streep staat wel een bedrag dat moet worden opgebracht. De vraag is wat de gemeente uiteindelijk als reëel haalbaar ziet.` Van Dijk benadrukt dat de zaal vol medestanders zit en de gemeente nu meer dan ooit de beleving en oplossingen van de burgers voor een passend centrum serieus neemt.

Tafelrondjes
Na de pauze krijgen de aanwezigen de mogelijkheid om hun inbreng te geven op drie centrale vragen: Wat vindt u van de ideeën over een langgerekte winkelstraat? Wat vindt u van ideeën over verkeer en parkeren? En wat vindt u van de ideeën over ruimtelijke kwaliteit? Gewapend met grote vellen papier, stiften en post-its gingen de deelnemers per tafel aan de slag om een gezamenlijk gevoel te presenteren. Een nieuwe vraag betekende ook wisselen van tafel.

Reacties
Aan het einde van de avond las Van Dijk de ingebrachte reacties voor. De uitkomst was dat de aanwezige inwoners over het geheel positief zijn over de gepresenteerde ideeën over de centrumontwikkeling van Ermelo. Toegankelijkheid wordt voor Ermelo bijvoorbeeld beleefd als fundamenteel voor de ruimtelijke kwaliteit. Juist omdat Ermelo in 2015 een voorbeeldgemeente wil zijn voor de bereikbaarheid en toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Van Oostindië geeft aan dat de Klankbordgroep blij is met de inbreng van de aanwezige ondernemers en inwoners. Hij geeft aan dat de leden van de klankbordgroep scherp zullen zijn op de resultaten en dat burgers hen daar ook op kunnen aanspreken.

Alle ogen zijn nu gericht op de gemeente. Hoe gaat zij straks daadwerkelijk met de geopperde ideeën om? Wat blijft er van overeind als er de naar de kosten gekeken wordt? En blijft de Klankbordgroep net zo scherp en oplettend als bij de start?

Hoe nu verder?
Op 17 juni wordt de visie van de Klankbordgroep en de reactie van de burgers daarop gepresenteerd aan de gemeenteraad. Daarmee gaat een nieuwe en cruciale fase van start. Zowel voor de Werkgroep Kaders , de gemeenteraad en het college, als voor de betrokken inwoners die hebben meegedacht.