GroenLinks

SWIFT: Eurocommissaris Malmström geeft toe aan Amerikaanse druk

Vandaag heeft Eurocommissaris Malmström van Binnenlandse Zaken het Europees Parlement uitleg gegeven over de voortgang van de onderhandelingen met de Verenigde Staten over het SWIFT- akkoord. Dit akkoord gaat over de uitwisseling van bankgegevens naar Amerika met als doel terrorismebestrijding. Begin dit jaar veegde het Parlement nog het tijdelijke SWIFT-akkoord van tafel. Het Parlement nam toen een resolutie aan, waarin zij haar inhoudelijke punten van bezwaar aangaf. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini constateert dat Malmström zich weinig van deze bezwaren aan heeft getrokken.

Sargentini: "Het Parlement is altijd zeer duidelijk geweest over een aantal cruciale punten die opgenomen moeten worden in het SWIFT-akkoord, zoals het opvragen van bulkdata en de mogelijkheid voor een eenvoudige rechtsgang in de Verenigde Staten voor Europese burgers. Maar het lijkt erop dat de Commissie onze resolutie niet eens heeft gelezen en vooral de Amerikanen tevreden wil stellen in de onderhandelingen."

Het akkoord lijkt de bezwaren van het Parlement niet te hebben meegenomen. Een van de belangrijkste is de overdracht van bulkgegevens aan de Verenigde Staten, waar volledig aan voorbij is gegaan. Een punt van zorg waar niet alleen door GroenLinks, waar door meerdere fracties op is gewezen. Opgevraagde data zal door de Verenigde Staten voor vijf jaar worden opgeslagen.

Daarnaast staat er in het akkoord geen expliciete verwijzing naar het beginsel van wederkerigheid. Wat inhoudt dat, wanneer de Europese Unie haar eigen programma heeft om terroristische gelden te volgen, de VS niet gebonden is om dezelfde soort informatie aan Europa te verschaffen.

"Het lijkt wel alsof de belangen van de Europese burger niet mee tellen. Er is werkelijk niks substantieels gedaan om die te waarborgen. We hebben als Europees Parlement constant onze zorgen geuit, maar het blijkt dat niet alleen de VS maar ook de Europese Commissie daar lak aan heeft. De Commissie moet maar terug naar de onderhandelingstafel om tot een akkoord te komen dat de belangen van de Europese burger wél waarborgt. Ik schat de kans groot in dat het Parlement er ook zo over denkt. GroenLinks zal sowieso niet met het huidige voorstel kunnen instemmen", aldus Sargetini.