Gemeente Utrecht

Noodkap twee lindebomen Nieuwegracht

Gemeentelijke boomadviseurs zijn tijdens het onderzoek naar de staat van kastanjebomen langs de grachten in Utrecht gestuit op twee lindebomen die dusdanig verzwakt zijn dat ze moeten worden gekapt. De wortels en de stam van de 85 jaar oude lindebomen zijn van binnenuit verrot en tonen holten, die de bomen zeer instabiel maken. Dit blijkt na onderzoek met een picus tomograaf. Dit apparaat levert met behulp van geluidsgolven een scan van de dwarsdoorsnede van de boom, waaruit de staat van het hout wordt afgeleid. De lindebomen aan de Nieuwegracht worden aanstaande vrijdag via een noodkap geveld.

Aanleiding onderzoek
Eind mei startten de gemeentelijke boomadviseurs met een onderzoek naar de staat van 49 kastanjes langs de Oude- en Nieuwegracht. Aanleiding hiervoor was de kastanje die tijdens Koninginnedag spontaan omviel aan de Oudegracht. Bomen van andere soorten worden ook meegenomen wanneer de boomadviseurs zien dat ze in minder goede staat zijn.

Scan dwarsdoorsnede
Bij het onderzoek wordt onder andere gebruik gemaakt van een picus geluidstomograaf. Deze onderzoeksmethode levert met behulp van geluidsgolven een scan van de dwarsdoorsnede van de boom, waaruit de staat van het hout afgeleid kan worden. Toepassing van deze methode op de linden toonde aan dat beide bomen zwaar verrot zijn en daardoor een gevaar vormen voor de veiligheid.

Eerste resultaten
De resultaten op dit moment zijn: dat van de tot nu toe 29 onderzochte kastanjes er 12 kastanjes nader moeten worden onderzocht op hun stabiliteit. Dit vervolgonderzoek zal gebeuren met behulp van trekproeven. Op verzoek van de gemeente heeft een onafhankelijk onderzoeksbureau ook naar deze bomen gekeken. Zij bevestigen de conclusie van de gemeente dat nader onderzoek met behulp van trekproeven noodzakelijk is.

Nader onderzoek
Het onderzoek richt zich op kastanjes. Ter referentie worden er ook trekproeven bij andere bomen van wisselende omvang, boomsoort en conditie langs de grachten uitgevoerd. Een trekproef houdt in dat bomen met een geringe windlast worden belast. Vervolgens worden de gegevens over het gedrag van de boom bij deze windlastmeting vertaald naar hogere waarden, bijvoorbeeld belasting van de boom bij sterke rukwinden. Op basis hiervan kan bepaald worden of de boom stabiel is. De gemeente start begin week 24 (14 juni - 18 juni ) met de proeven.

Oorzaak
Nader onderzoek van de verzwakte bomen en het vervolg van het onderzoek naar de kastanjes geeft naar verwachting meer inzicht in de staat en mogelijke oorzaken van de geconstateerde problemen bij de kastanjes en lindebomen. Dit onderzoek staat los van het restauratieproject van de werven. Het duurt nog zeker twee weken voordat de onderzoeksresultaten bekend zijn.