Ingezonden persbericht
Basisschool digitaal gebouwd met nieuwe ontwerpmethode
Ooit werden gebouwen uitgewerkt op de tekentafel, daarna op de computer. De nieuwe aanpak is dat een gebouw eerst volledig digitaal wordt gebouwd, met alle gegevens in één virtueel 3D-model. Dat heet een BIM: Bouw Informatie Model. De nieuwe Veldhuizerschool in Ede wordt digitaal gebouwd. Ieder achter zijn eigen bureau maar samenwerkend aan één model is de digitaal gebouwde basisschool het eerste BIM-resultaat van HartmanBouwVisie en BouwQuest.
Het gebouw en het terrein staan in één 3D-model. Het gaat niet alleen om de bouwtechnische informatie, maar ook om gegevens over installaties, constructie en interieur. Doel is dat alle verschillende elementen van het gebouw naadloos op elkaar aansluiten om faalkosten te voorkomen. Het is uitstekend gereedschap om het ontwerp te optimaliseren. Bijkomend voordeel is de communicatie in 3D-beelden naar opdrachtgever, aannemer en zelfs naar de mensen op de werkvloer.
Meer oplossingen, snellere doorloop
BIM is geen software maar een werkmethodiek die de samenwerking van de adviseurs voorop stelt. BIM waarborgt volledige afstemming over bouw en verbouw voordat de eerste spade de grond in gaat. Bij het werken volgens BIM is het van belang om de vraagstelling in kleinere deelvraagstukken uiteen te rafelen. Dit geeft oplossingen die optimaal met andere oplossingen kunnen worden gecombineerd. Alleen de haalbare combinaties worden voorgelegd aan de opdrachtgever. BIM geeft een snellere doorlooptijd met meer combinaties en inbreng van alle disciplines.
Veldhuizerschool
De bestaande basisschool aan de Kraatsweg 11 in Ede is voor 6 groepen te klein en te oud. De nieuwbouw biedt ruimte aan 11 groepen met een speellokaal. Architectonisch sluit het pand door de metselstenen en de grote dakoverstekken goed aan bij omliggende bebouwing. Door de kozijngrootte te variëren en de kozijnen speels in de gevels te plaatsen, krijgt het schoolgebouw een dynamisch karakter. Ter plaatse van het multifunctionele hart van het gebouw zijn grote vliesgevels aangebracht die zorgen voor een prachtige lichtinval en mooie zichtlijnen. Deze transparantie komt overeen met de onderwijsvisie.
HartmanBouwVisie en BouwQuest
HartmanBouwVisie en BouwQuest hebben gezamenlijk de werkmethode ontwerpmanagement ontwikkeld. Het ontwerp van de Veldhuizerschool is het gevolg van integraal teamwork waarbij alle verschillende disciplines vanaf het begin van het ontwerpproces vanuit het programma van eisen hun bijdrage hebben geleverd. Er is dus niet vooraf een ontwerp gemaakt 'waar ook nog installaties in moeten'. Ontwerpmanagement zorgt er voor dat de verschillende onderdelen goed op elkaar afgestemd worden. Iets wat vanzelfsprekend lijkt, maar in de praktijk toch vaak niet het geval is. HartmanBouwVisie verzorgt het ontwerp- en procesmanagement en tevens de inhoudelijke uitwerking en coördinatie van het 3D-model. BouwQuest draagt zorg voor specialisatie op het gebied van ontwerp, veiligheid en regelgeving. Het BIM-model is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Intechno Ingenieursburo en Bartels ingenieurs.
Ingezonden persbericht