Ingezonden persbericht

Persbericht

Amstenrade, 10 juni 2010

BCT en gemeente Ede winnen juryprijs Gouden Facturen 2010

Tijdens het Factuurcongres, dat deze week in Eindhoven werd gehouden, kende de jury de Gouden Factuur 2010 in de categorie B2B Geautomatiseerde Factuurverwerking toe aan de case van de Gemeente Ede en BCT uit Amstenrade. De jury, bestaande uit Paul Oude Luttighuis van Novay, Stef Spaan, die zich bij GS1 Nederland met e-factureren bezig houdt en Jan Kloeze, hoofdredacteur van het vakblad VIP/DOC, was onder de indruk van de langdurige en intensieve samenwerking tussen de gemeente en haar leverancier BCT. De jury had bovendien lovende woorden over de oplossing Corsa/E-Invoice van BCT voor het verwerken van elektronische facturen, die naadloos aansluit bij de standaards en specificaties voor e-facturatie die de overheid voorschrijft.

Onder leiding van Friso de Jong van Factuurwijzer worden jaarlijks De Gouden Facturen uitgereikt om aandacht en waardering te vragen voor de voorlopers op het gebied van e-factureren en geautomatiseerde factuurverwerking. Dit jaar presenteerden negen organisaties, verdeeld over vier categorieën, in Eindhoven hun praktijkcase onder toeziend oog van Marco Pastor en ruim vierhonderd gasten.
Het project van BCT en de Gemeente Ede werd samen met de case van ISProjects en de gemeente Roermond genomineerd voor de categorie 'Geautomatiseerde factuurverwerking' voor business-to-business toepassingen. De genomineerden hadden hun cases al in mei schriftelijk aan de jury voorgelegd en konden ze tijdens het congres in een vijf minuten durende presentatie toelichten.
De awards werden uitgereikt door Marco Pastor, die door het Ministerie van Economische Zaken benoemd is tot ambassadeur e-factureren. E-facturen maken het betalingsproces sneller en betrouwbaarder, maar kunnen op termijn zelfs een besparing van zo'n 600 miljoen euro opleveren, zo heeft Economische Zaken berekend. Pastor moet met zoveel mogelijk partijen tot concrete afspraken komen over de invoering van e-factureren. De overheid moet zelf het goede voorbeeld geven. Het streven is om dit jaar tien procent van de facturen die met de overheid worden uitgewisseld in electronische vorm te ontvangen en te versturen.

Het project van de Gemeente Ede is ambitieuzer. In een intentieverklaring, die in april 2009 met Economische Zaken werd ondertekend, staat dat de gemeente Ede de komende jaren al de helft van de 81.000 facturen op een digitale of gedigitaliseerde manier wil ontvangen en versturen. "Ik ben blij, dat het harde werken van de gemeente Ede en BCT aan dit innovatieve project met een Gouden Factuur is beloond", zegt Gerard Roozemaal, hoofd van de afdeling Financiële Dienstverlening en Bedrijfsvoering van de Gemeente Ede. "Nu het project is afgerond gaan wij onze klanten informeren en stimuleren de facturen voortaan digitaal aan te bieden. Dat is immers een win-win situatie voor alle partijen. Het bedrijfsleven bespaart met elke, digitale factuur geld en wij als gemeente kunnen onze bedrijfsvoering verder optimaliseren."

De gemeente Ede werkt al sinds 2006 met Corsa/Invoice van BCT om facturen elektronisch te verwerken en het inkoopproces beter te beheersen. Dit jaar werd Corsa/Invoice aangevuld met de vooruitstrevende software Corsa/E-invoice, die zich richt op het ontvangstproces van digitale facturen in alle bekende, digitale formats. Verder zorgt Corsa/E-Invoice van BCT ervoor dat de digitale facturen in leesbaar formaat aan eindgebruikers worden getoond, hetgeen de gebruiksvriendelijkheid en de acceptatie van het werken met e-facturen in de organisatie verbetert. Het is evident dat dit proces dat ook nog eens positief is voor het milieu perfect moet aansluiten op het totaalconcept van purchase-to-pay (van bestellen tot en met betalen). Ongeacht in welk format een factuur ontvangen wordt, kan deze vervolgens geautomatiseerd en digitaal in de organisatie worden opgenomen, verwerkt en geïntegreerd met het financiële of ERP-systeem. Op die manier slingeren er geen facturen meer door de organisatie, raken ze niet meer kwijt en kan het proces van accordering binnen de gestelde termijn worden afgehandeld. Dat komt de klantvriendelijkheid van de gemeente natuurlijk zeer ten goede.

Noot voor redacties (