TNO

Poelgeestprijs voor Alternatieven voor Dierproeven

10 juni 2010

TNO-onderzoeker ontvangt Hugo van Poelgeestprijs voor Alternatieven voor Dierproeven

Menk Prinsen, onderzoeker bij TNO, ontvangt op 11 juni in Oegstgeest de prestigieuze Hugo van Poelgeestprijs voor Alternatieven voor Dierproeven 2010. Prinsen heeft een onderzoeksmethode ontwikkeld om de veiligheid van (chemische) stoffen op oog veiligheid te testen.

Deze methode maakt gebruik van weefsel uit slachtafval in plaats van levende proefdieren. De methode werd onlangs door de OESO, een internationale organisatie voor economische samenwerking, formeel erkend.

De onderzoeksmethode van Prinsen, de Isolated Chicken Eye (ICE), test het effect van stoffen op het hoornvlies van een oog afkomstig uit slachtafval van kippen. De ICE methode maakt gebruik van het feit dat het hoornvlies van geslachte kippen nog lang in staat is te reageren op chemische prikkeling. Dit in combinatie met het feit dat de schade aan het oog direct te vertalen is naar de effecten op menselijke ogen, maakt de ICE bij uitstek geschikt om de oogirriterende eigenschappen van stoffen te bepalen.

Eerste testmethode die compleet alternatief biedt

Onlangs heeft de OESO dit alternatief geaccepteerd als verantwoorde voorspelling voor ernstig irriterende en corrosieve stoffen, waardoor geen dierproeven meer hoeven te worden gedaan om de veiligheid van bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen te testen. Naar verwachting zal deze proef ook geldigheid krijgt voor de uitspraak "geen irriterend effect". De TNO-methode Isolated Chicken Eye die Menk Prinsen heeft ontwikkeld, zal een van de eerste alternatieve testmethoden zijn die een compleet alternatief biedt voor de oog-irritatietest bij konijnen.

Van alle ontvangen voordrachten voor de Hugo van Poelgeestprijs, was dit het alternatief dat voor 99% de lange weg tot acceptatie en implementatie heeft doorlopen. Menk Prinsen heeft 15 jaar moeten opboksen tegen het bestaande vertrouwen in dierproeven. Bovendien duurde het nog eens 10 jaar voordat beleidsmakers internationaal erkenden dat dit alternatief betrouwbare en reproduceerbare voorspellingen doet over de mate van irritatie van stoffen. De jury heeft grote waardering voor Menk Prinsen die ongekende doorzettingsvermogen heeft getoond en het leed van proefdieren heeft weten te besparen met behoud van de wetenschappelijke validiteit. Prof. Paul Schnabel directeur Sociaal en Cultureel Planbureau, zal de de prijs aan Menk Prinsen overhandigen tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest.

De Hugo van Poelgeestprijs wordt om de vier jaar uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag ter waarde van 10.000 euro en een waardevol kunstwerk met inscriptie. Hugo van Poelgeest was ruim een halve eeuw geleden voorzitter van de Dierenbescherming. Hugo van Poelgeest heeft in zijn testament aangegeven dat de prijs mag worden toegekend aan "een dierproef-vervangend alternatief, met behoud van de wetenschappelijke en praktische waarde". De erfenis en opdracht van Hugo van Poelgeest wordt door de Stichting Bouwstenen voor Dierenbescherming in Rotterdam beheerd.

Een wetenschappelijke jury is verantwoordelijk voor de toekenning van de prijs. De jury bestaat uit de voorzitter prof. dr. Tjard de Cock Buning (Athena Instituut, Vrije Universiteit Amsterdam) en de leden prof.dr. F. Ohl (Dier, Wetenschap & Maatschappij, UU), prof.dr. C. Hendriksen (Alternatieven voor Dierproeven, NVI/UU), dr. J. van der Valk (Nationaal Kennis Centrum Alternatieven voor dierproeven, UU).

De uitreiking van de Hugo van Poelgeestprijs 2010 vindt plaats op: 11 juni 2010 om 15.00 uur
Kasteel Oud Poelgeest, Poelgeesterweg 1, Oegstgeest bericht 2010-31