Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Wageningen University benoemt hoogleraar Seafood
9 jun 2010
Onderdeel: Food and Biobased Research
Nummer: P029
Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, heeft per 1 juni
twee buitengewoon hoogleraren benoemd. Dr. J.B. Luten wordt hoogleraar
Seafood, een nieuwe leerstoel. Daarnaast gaat dr.ir. W. Hazeleger de
eveneens nieuwe leerstoel Klimaatdynamica bekleden.
Seafood
Prof. Luten zal zich binnen zijn leeropdracht richten op de samenhang
tussen het voedingsdieet van vissen enerzijds en anderzijds de
voedings- en sensorische eigenschappen (smaak en geur) van vis als
gezond voedsel voor de mens. Het gaat daarbij om de productie van vis,
in het bijzonder via aquacultuur, die aansluit bij de
consumentenvoorkeur voor verse en voedzame vis van hoge kwaliteit en
het innovatieve, consumentgerichte onderzoek daaromtrent.Â
De leerstoel Seafood wordt gefinancierd door IMARES, het instituut voor
marien ecologisch onderzoek van Wageningen UR, en is ondergebracht bij
de leerstoelgroep Productontwerpen en kwaliteitskunde van Wageningen
University.
Foto: Frank Gregersen, Nofima
Joop Luten (Utrecht, 1948) studeerde in 1973 in Utrecht af in de
analytische en levensmiddelenchemie. Hij promoveerde daar in 1977. Hij
is thans European Business Developer bij Nofima (het Noorse instituut
voor voedsel, visserij- en aquacultuuronderzoek) in Tromsø, Noorwegen.
Daarnaast werkt hij bij IMARES in IJmuiden. Hij is verder onder meer
lid van het management team van WEFTA (een Europese organisatie van
vistechnologische onderzoeksinstituten) en vice-president van SEAFOOD
plus Research Platform.