VU medisch centrum

Proactive nursing brengt theorie naar de werkvloer

7 mei 2010

Verpleegkundigen kunnen een grotere rol spelen bij het voorkómen van fouten en bij het verbeteren van patiëntveiligheid door klinisch redeneren. Op 10 juni vindt in de Amstel zaal een symposium over 'proactive nursing' plaats. Marc Bakker, één van de auteurs van het boek over dit onderwerp, dat binnenkort verschijnt, vertelt.

In opleidingen voor verpleegkundigen bestaat de neiging om voor verpleegkundigen een aparte rol te creëren, weg van het biomedische, zegt Bakker. "Bij de Amstel Academie doceren wij hoe verpleegkundigen en artsen samen ervoor zorgen dat de patiënt de beste zorg krijgt. Processen in ziekenhuizen worden steeds ingewikkelder en het is de verpleegkundige die 24 uur aan het bed van de patiënt verblijft. Het boek 'Proactive nursing' is ontstaan uit de behoefte om de professionele rol van de verpleegkundige te beschrijven. Met andere woorden: wat dienen verpleegkundigen te weten en te kunnen opdat zij zo goed mogelijk met de arts kunnen samenwerken in het belang van de patiënt."
Natuurlijk zit er een biomedische component in de verpleging. En natuurlijk dient de verpleegkundige met de arts te kunnen meedenken. Vandaar de titel van zowel boek als symposium, legt Bakker uit.

Vaardigheid
Het symposium is voor verpleegkundigen, hun opleiders en leidinggevenden. Van VUmc, maar ook daarbuiten. Ook het boek gaat veel breder worden ingezet dan alleen voor studenten van de Amstel Academie. Een belangrijke methode in proactive nursing is klinisch redeneren, het beargumenteren van en communiceren over beslissingen die genomen moeten worden in de zorg. Bakker: "Het is prachtig als de praktijk binnen de lesstof wordt gehaald. Met klinisch redeneren brengen we ook de theorie naar de werkvloer. Klinisch redeneren vergt bewustwording en oefening. Op het symposium komen achtereenvolgens aan bod: legitimeren, beleven en ervaren. Met boeiende sprekers en een interessante invulling van het programma: patiëntveiligheid, spoed interventieteams, evidence based redeneren. 's Middags doorlopen we het proces van klinisch redeneren aan de hand van een concrete casus. Dan is inmiddels wel duidelijk hoe belangrijk deze methode is."

Opgeven kan via www.paog.nl Door het kwaliteitsregister V&V is het symposium geaccrediteerd met 5 punten.

Ellen Kleverlaan
bron: Tracer