Provincie Noord-Brabant

|Datum         |
|9 juni 2010   |
|Nummer        |
|121           |
Provincie ondersteunt scholen en leerlingen Scholen goed voorbereid op maatschappelijke stage

De provincie Noord-Brabant heeft met succes geïnvesteerd in de invoering van de maatschappelijke stage. Steeds meer scholen zijn klaar voor de officiële start van de maatschappelijke stages in 2011. Zowel het aantal scholen dat knelpunten ervaart, als het aantal knelpunten per school is fors afgenomen. Waar twee jaar terug driekwart (73 %) van de scholen behoefte had aan ondersteuning, is dat nu nog minder dan de helft (48 %). Scholen hebben inmiddels beter zicht op het aanbod van stageplaatsen, er is meer aanbod van stageplaatsen en de samenwerking met andere partijen gaat beter.

Vanaf schooljaar 2011/2012 moet iedere middelbare scholier tussen de 12 en 18 jaar een onbetaalde bijdrage aan de maatschappij leveren, de zogenoemde maatschappelijke stage. De provincie wil de knelpunten die scholen hierbij ervaren zo veel mogelijk verminderen of wegnemen. Uit de cijfers van de Brabantse monitor blijkt dat dit goed lukt: dankzij de inzet van provinciale middelen kunnen middelbare scholen zich goed voorbereiden op hun taak.

Maar liefst 91% van de Brabantse middelbare scholen heeft inmiddels ervaring opgedaan met de maatschappelijke stage. Het overgrote deel van de scholen heeft daarbij gebruik gemaakt van ondersteuning van het door de provincie Noord-Brabant gefinancierde Projectbureau Maatschappelijke Stage van Zet. Zet is het provinciale centrum voor maatschappelijke ontwikkeling.

Netwerken Gedeputeerde Brigite van Haaften: "Aan de ene kant heb je de netwerken van scholen en gemeenten, aan de andere kant de netwerken van vrijwilligersorganisaties. En omdat wij bij de provincie aardig thuis zijn in netwerken, kunnen wij al die partijen helpen elkaar beter te vinden. We hebben Zet toen de opdracht gegeven om scholen en bedrijven tijdelijk bij te staan om deze opgave voor 2011 te realiseren. Dat werd het projectbureau maatschappelijke stages.'

Schooljaar 2010/2011 wordt het jaar van de generale repetitie. In dat schooljaar krijgen scholen de kans de stages op te schalen en te verankeren in het lesprogramma. Stagebieders kunnen dat schooljaar gebruiken om extra plaatsen te creëren, zodat de tienduizenden Brabantse leerlingen straks allemaal een zinnige stage lopen. Scholen en bovenlokale stagebieders kunnen nog tot het einde van 2010 gebruik maken van de expertise van Zet.

De maatschappelijke stages betekenen vaak een verrijking voor leerlingen en bedrijven. In Tilburg bijvoorbeeld maakten leerlingen van het Odulphus Lyceum levensboeken voor en met dementerende bewoners van een verzorgingshuis. Ze gingen met hen in gesprek over belangrijke gebeurtenissen en herinneringen, met als resultaat een persoonlijk boekje met oude foto's, ontroerende verhaaltjes en vergeelde krantenknipsels. Voor de ouderen zelf, maar ook voor hun familie en verzorgers vormt het boekje een inspiratiebron om samen al bladerend herinneringen op te halen.

Enthousiast Van Haaften is enthousiast over de maatschappelijke stage: "Iedereen in onze samenleving kan bijdragen aan die samenleving. De maatschappelijke stage is een manier om jongeren betrokken te krijgen en te houden. Immers: jong geleerd is oud gedaan."



Provincie Noord-Brabant