Cursus INTERREG als kans
Succesvol subsidieaanvragen ontwikkelen
Wageningen: 9 en 10 juni 2010
Cursusleiding: Drs. M.J. Zondag
INTERREG is een subsidieregeling die (semi-) overheden en instellingen zonder winstoogmerk de mogelijkheid biedt om Europese projecten op te zetten. Gemeenten, scholen, musea, Kamers van Koophandel, Universiteiten, Stichtingen uit geheel Europa e.a. kunnen met maximaal 75% INTERREG subsidie nieuwe kansen benutten of oplossingen ontwikkelen voor economische, sociale en omgevingsgerelateerde vraagstukken. Het schrijven van een succesvol voorstel vraagt om kennis van INTERREG regels en de bijbehorende taal. Samen met ECORYS Academy biedt Wageningen Business School een praktische training aan waarmee u uw kansen op een succesvolle INTERREG projectaanvraag vergroot. Deze training werd reeds meerdere malen in Europa gegeven en wordt nu voor het eerst in het Nederlands aangeboden.
Vraagt u zich af of INTERREG het juiste programma voor u is? Wilt u weten wat INTERREG nu eigenlijk is? Wanneer is uw project een grensoverschrijdend, transnationaal of interregionaal project? Hoe kunt u partners vinden, een goed budget en goede samenwerking opzetten? Wat zijn veel gemaakte fouten? En hoe kunt u deze fouten voorkomen? Waarop wordt gelet bij de beoordeling van een INTERREG aanvraag? Kortom, hoe kunt u een succesvol INTERREG projectvoorstel ontwikkelen?
Het INTERREG subsidieprogramma bevat 81 programma's waarvan er 8 relevant zijn voor Nederland en Vlaanderen: 5 grensoverschrijdende (Nederland-Duitsland, Vlaanderen-Nederland, Vlaanderen-Frankrijk, Euregio Maas-Rijn en 2 Zeëen), 2 transnationale (Noordwest-Europa en Noordzee Regio) en 1 interregionaal programma (INTERREG IVC). Voor deze programma's is anno 2010 ongeveer de helft van ruim 1 miljard Euro subsidies nog beschikbaar. Wel worden aanvragen specifieker. Bij het ene programma zijn samenwerkingsprojecten op het gebied van innovatie nog zeer welkom, bij het andere zijn de budgetten daarvoor beperkter en zijn juist weer projectaanvragen op het gebied van bijvoorbeeld transport, cultuur en natuur en milieu nog zeer welkom. Daarnaast staan onder andere complexe thema's als innovatie en stads- en plattelandsontwikkeling steeds meer in de belangstelling. Door gebruik te maken van de INTERREG regelingen kunnen ideeën en concepten worden uitgewisseld, concrete acties worden ondernomen en gemeenschappelijke problemen of kansen worden aangepakt. Helaas worden veel aanvragen afgewezen omdat ze niet aan de vereisten voldoen of omdat ze door een slechte opbouw en uitwerking niet overtuigen. Deze missers ontstaan door onvoldoende kennis en ervaring met de INTERREG regeling.
Inhoud
Tijdens de training
* krijgt u inzicht in de verschillende INTERREG programma's, de voor- en nadelen van elk programma en de kansen op succes,
* krijgt u inzicht in de mogelijkheden van Project Stimulerings Regeling, een stimuleringsregeling om de kosten van de voorbereiding te dekken,
* leert u wat de regels zijn van de verschillende INTERREG programma's,
* kijken we welk programma het beste geschikt is voor uw project idee,
* werkt u aan een eigen voorstel en krijgt u feedback door INTERREG professionals,
* leert u veel gemaakte fouten voorkomen door de Logical Framework Approach toe te passen,
* gaan we in op het vinden van geschikte partners en het vormen van een stabiele partnerschap,
* krijgt u inzicht in het opstellen van een INTERREG budget,
* krijgt u tips voor de selectie en goedkeuring van uw projectvoorstel,
* wordt u ondergedompeld in de INTERREG taal en leert u erin denken, spreken en schrijven.
De deelnemers worden intensief begeleid, bij meer dan 14 deelnemers is een tweede trainer aanwezig voor de begeleiding. De cursus wordt in het Nederlands gegeven.
In de cursusmap is een deel van het materiaal in het Engels. Mocht u liever een Engelstalige cursus volgen, zie dan: