UMC Groningen

Themanummer UMCG-magazine Triakel over Life Sciences

09 juni 2010 Vandaag verschijnt het eerste nummer van de drieëntwintigste jaargang van Triakel, het magazine van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Triakel richt zich in de onderwerpkeuze op het centrale speerpunt van het UMCG, âGezond ouder wordenâ oftewel âHealthy Ageingâ. Het is deze keer vrijwel geheel gewijd aan het onderzoeksgebied Life Sciences.

De volgende onderwerpen komen o.a. aan de orde.

Levensfundament

Wie inzicht wil krijgen in de complexe processen van het leven moet beginnen met een stukje van de puzzel op te lossen. UMCG-wetenschappers ontrafelen elk een stukje van complexe processen in ziekte en gezondheid met verschillende modellen: versimpelde weergaven van de werkelijkheid. En deze simpele modellen brengen vaak complexe verbanden aan het licht. Verschillende onderzoekers van het UMCG leggen uit hoe eenvoudige plantjes en cellen inzicht kunnen geven in complexe processen.

Stamceltherapie

Voor kankerpatiënten telt er maar één ding: overleven. Helaas laat de kwaliteit van leven na hun genezing soms flink te wensen over. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die bestraald zijn in het hoofd-halsgebied. Hierdoor is het risico groot dat hun speekselklieren ernstig beschadigd raken, waardoor ze altijd een droge mond hebben. Reparatie van de speekselklieren met stamceltherapie lijkt het antwoord op dit probleem.

Speurders in de zee van data

Medicijnen op maat, speciaal voor jou, dus zonder vervelende bijwerkingen. Of een precieze voorspelling of je die vervelende familieziekte krijgt. Zo ver is het nog lang niet, maar bio-informatici in het UMCG zetten een eerste stap. Uit enorme hoeveelheden informatie proberen ze inzicht te krijgen in hoe DNA de processen in het lichaam aanstuurt. Het UMCG heeft een schat aan gegevens uit grootschalige bevolkingsonderzoeken en door LifeLines worden dat er oneindig veel meer. Groningse bio-informatici weten uit die zee van data steeds nieuwe relevante kennis te vissen.

Whatâs in it for me?

Noord-Nederland is ideaal voor het opzetten van biobanken. De inwoners zijn representatief voor Noordwest-Europa, voelen zich verbonden met de regio en zijn redelijk honkvast. De bereidheid om mee te doen aan langlopende bevolkingsonderzoeken is groot, vergeleken met andere gebieden in Nederland en Europa. Geen wonder dat Groningse biobanken zoals Vlagtwedde-Vlaardingen, TRAILS, PREVEND, LifeLines en GECKO zo goed bekend staan bij onderzoekers. De vraag hoe we gezond ouder kunnen worden, valt alleen maar te beantwoorden wanneer we heel veel weten over de ontwikkeling van de gezondheid van heel veel mensen. Maar hoe houden we hen gemotiveerd om tien, twintig of zelfs dertig jaar mee te doen aan een bevolkingsonderzoek?

Stamcellen worden gebruikt voor weefselherstel

Regeneratieve geneeskunde is hot. Uit stamcellen wil men allerlei typen cellen maken om kapot weefsel te vervangen. Het UMCG werkt onder andere aan nieuwe kraakbeencellen en hartspiercellen.

Contactinformatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.