Milieudienst Rijnmond

DCMR meet ook in 2009 weer schonere lucht in Rijnmond

09.06.2010 13:00
Communicatie & Informatie

Stikstofdioxide blijft een aandachtspunt

Volgens continue metingen van de meetnetten van de DCMR Milieudienst Rijnmond en het RIVM voldoet de luchtkwaliteit in het Rijnmondgebied in 2009 voor het overgrote deel aan de normen. Uitzonderingen zijn stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM10). Dit blijkt uit het Kwartaalbericht Luchtkwaliteit 4e kwartaal 2009 van de milieudienst.

Geen daling stikstofdioxide

In 2009 is op de meerderheid van de meetstations de grenswaarde voor het jaargemiddelde overschreden. Vooral op meetstations bij drukke verkeerswegen. In 2015 moeten de concentraties aan de grenswaarde voldoen. Uit een analyse van de cijfers blijkt dat de concentraties de afgelopen zes jaar nauwelijks zijn gedaald. Om aan de grenswaarde te voldoen moeten op een aantal stations de concentraties met meer dan 2 µg/m3 per jaar dalen.

Dalende trend fijnstof

Op alle meetlocaties is in 2009 aan de grenswaarde voor fijnstof voldaan, behalve één. De concentraties laten de laatste jaren een dalende trend zien. Dat is een goede ontwikkeling. Volgens een analyse lijkt er sprake te zijn van een lagere verkeersuitstoot in de regio, maar vooral van dalende achtergrondconcentraties. Dit zijn concentraties fijnstof die van buiten het Rijnmondgebied komen. Achtergrondconcentraties bepalen voor ongeveer tweederde de fijnstofniveaus in ons gebied en spelen dus een belangrijke rol.

Goede luchtkwaliteit voor bewoners

André Snijder, projectleider luchtkwaliteit bij de DCMR: "In de Wet milieubeheer zijn grenswaarden opgesteld. De grenswaarden hebben als doel een goede luchtkwaliteit voor bewoners te garanderen. In 2015 moet Nederland voldoen aan deze grenswaarden, en het Rijnmondgebied dus ook. Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) moet ervoor zorgen dat de NO2 concentraties in 2015 in heel Nederland onder de grenswaarde dalen."

Op 1 augustus 2009 is het NSL in werking getreden. Het pakket maatregelen bestaat onder andere uit de reductie personenautoverkeer, betere doorstroming van het verkeer, de invoering van milieuzones en snelheidsverlaging van het verkeer met strikte handhaving.

RIVM en DCMR

Het RIVM heeft luchtmeetpunten in heel Nederland, ook in het Rijnmondgebied. Om het voor bewoners eenvoudig te maken om de luchtkwaliteit te bekijken, staan deze RIVM-punten ook op www.dcmr.nl/luchtkwaliteit. Bewoners krijgen zo een totaalbeeld van de luchtkwaliteit in het Rijnmondgebied en de rest van Zuid-Holland.

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL)

Het NSL is een samenwerkingsprogramma van de rijksoverheid en de decentrale overheden in de gebieden waar de luchtkwaliteitsnormen worden overschreden. Voor deze gebieden zijn Regionale Samenwerkingsprogramma's Luchtkwaliteit (RSL's) opgesteld die samen met het nationale plan de basis vormen voor het NSL.

Over de DCMR

De DCMR Milieudienst Rijnmond is de gezamenlijke milieudienst van de provincie Zuid-Holland en vijftien gemeenten in het Rijnmondgebied. Voor de 1,2 miljoen inwoners in de regio streeft de DCMR naar het verlagen van de milieudruk in de Rijnmond. De DCMR verleent milieuvergunningen en houdt toezicht op deze vergunningen bij 23.000 bedrijven. Daarnaast ondersteunt de DCMR gemeenten, overheidsinstellingen en bedrijven regionaal, nationaal en internationaal bij milieuvraagstukken. De DCMR is bij milieu-incidenten dag en nacht bereikbaar voor bewoners, bedrijven en overheden.